Оставам силно критична към поведението на вътрешния министър и няма

...
Оставам силно критична към поведението на вътрешния министър и няма
Коментари Харесай

Антоанета Цонева: Не трябва да се превръща в размяна на заложници критиката към един или друг министър

„ Оставам мощно сериозна към държанието на вътрешния министър и няма да се съглася отговорността да бъде прехвърляна другаде. “

Това разгласи националният представител Антоанета Цонева от “Продължаваме Промяната – Демократична България ” пред „ bTV “. В коментар за ескалиралия митинг против управлението на БФС преди седмица Цонева акцентира нулевата приемливост на ПП-ДБ към полицейското принуждение , поради което групировката изиска основаване на краткотрайна парламентарна комисия .

“Докато министър Калин Стоянов беше на кинопремиера, кметът на София Васил Терзиев действаше на терен. Няма по какъв начин да се съгласим политическата отговорност за защитата и протичането на митинга да бъде трансферирана в друга посока, а да се подценяват проблемите и дефицитите в организацията на Министерство на вътрешните работи ” , съобщи депутатът.

Според нея е значимо културата на полицейско принуждение в избрани чиновници и структури на Министерство на вътрешните работи да бъде пречупена , с цел да се защитят демократичните стандарти и правото на кротичък митинг в България.

Цонева посочи още, че краткотрайната анкетна комисия за полицейското принуждение цели да обясни несъгласията и неяснотите към митинга и последвалите вълнения . Тя стимулира основаването ѝ с нуждата да се отбрани както достолепието на потърпевшите, по този начин и достойнството на тези служители на реда, които не са надвишили пълномощията си.

“Останаха извънредно доста неясноти и отвод да се откри по какъв начин и за какво породиха ексцесиите. От една страна Борислав Михайлов хвърля топката в полето на УЕФА. От друга страна ГЕРБ упреква Столична община. Цялата картина остава прекомерно неразбираема и спорна, по тази причина и анкетната комисия би трябвало да се състои ”, съобщи Цонева.

Представителят на “Да, България ” подсети, че до момента в който нейната парламентарна група е поискала оставката на министъра на вътрешните работи, ГЕРБ и Движение за права и свободи са се оповестили в негова отбрана и са настояли за освобождението на спортния министър. Според Цонева когато един или различен министър провокира справедливи рецензии, това не би трябвало да се трансформира в самобитна замяна на заложници . Тя акцентира, че следи деликатно работата на Министерство на вътрешните работи и в своя изборен регион Разград.

“Знаете какво се разясняваше напрегнато през последните дни – смени, назначения на началници на регионални дирекции, изказвания за оказван напън. Моята работа е да установим какви хора се освобождават, какви хора се назначават, на какви критерии се чака да дават отговор. Имам няколко парламентарни въпроса към министъра на вътрешните работи, с цел да изясним всичко това ” , заключи Цонева.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР