Оставам едни от кандидатите за управител на БНБ. Имах разговор

...
Оставам едни от кандидатите за управител на БНБ. Имах разговор
Коментари Харесай

Каримански: Посъветваха ме да се откажа от надпреварата за управител на БНБ

„ Оставам едни от претендентите за шеф на Българска народна банка. Имах диалог с управлението на „ " и те са твърдо решени да ме предлагат ”. Това съобщи ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански.

„ През миналата седмица при мен стигаха най-малко по 5 разнообразни канала разнообразни специалисти и съветници, които се опитваха да ме убеждават, по един или различен метод, да не бъда номиниран или да се откажа. Смятат, че е по-добре обединението или по-специално един от сътрудниците в обединението да номинира претендента си ”, сподели още той.

По думите му той не знае дали е обсъждан съответен претендент.

„ Може би от всяка една от партиите може да желаят да повдигнат подобен претендент и аз поздравявам това. В тези диалози през миналата седмица ми споделяха „ Спокойно, има и други значими постове ”. Аз не се боря за пост. Никога не съм се борил за такива. За мен е значимо да се способства с нещо в това по какъв начин една централна банка може да бъде в действителност и осъвременена, и виновна за тези доста въпроси, които стоят пред нея ”, добави Каримански.

„ Очаквам, че инфлацията за цялата 2022 година у нас ще бъде най-малко към 8,5% ”, съобщи още председателят на бюджетната комисия в Народното събрание.

„ Надявам се в идващите месеци да има утешение в обществото от позиция на решения за метода, по който може да се въздейства върху инфлацията и цените, тъй като няма по какъв начин да не свържем показателя на цените с инфлационните процеси в страната ”, сподели той.

„ Отговорното държание е това да бъдем почтени по отношение на хората и да кажем в точния момент за всички тези компликации, които предстоят. През следващите месеци ще имаме много такива във връзка и с войната, и с насъбрани проблеми преди този момент ”, уточни Каримански.

По думите му един от главните проблеми ще бъде точно инфлацията и методът, по който ще се оправим с нея. „ Трябва да сме виновни за живота и здравето на хората у нас, с цел да има суверенна България. Трябва първо да се погрижим за тях ”, разяснява той.

„ През февруари 2022 година по отношение на февруари 2021 година инфлацията е малко над 9% общо по хармонизирания показател. Тя е задействана от няколко съществени фактора. Единият беше доста отпреди войната – беше напечатана много огромната маса пари в Европа. Войната способства още повече за това. Имаше и фактор, който е обвързван с енергетиката и енергийните източници ”, съобщи ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание.

„ Не би трябвало да стигаме до спешни обстановки, а да знаем по какъв начин да управляваме рисковете ”, безапелационен бе Любомир Каримански.

Запитан за това дали е допустимо да има таван за главните хранителни артикули у нас, той отговори: „ Важно е какви ограничения ще предприеме държавното управление. Смятам, че цените не би трябвало да се ръководят посредством декрети, а държавното управление да се намеси по метод, който пазарът може да поеме. Важно е да не деформираме пазарите, а да ги подпомогнем финансово ”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР