Остава в сила забраната за ползването на водата в с.

...
Остава в сила забраната за ползването на водата в с.
Коментари Харесай

Водата в село Казанка все още негодна за пиене и готвене

Остава в действие възбраната за използването на водата в с. Казанка за пиянство и готвене .

Съгласно протоколите от извършен радиологичен надзор на проба вода от крана на потребителя в с. Казанка, общ. Стара Загора, получени в РЗИ - Стара Загора на 20 април, цената на естествения уран е 0,0290 mg/l при норма 0,03 mg/l , а цената на индикатора обща алфа-активност е 0,912 Bq/l при контролно равнище 0,1 Bq/l, според Наредба № 9 за качеството на водата, предопределена за питейн-битови цели. Изследванията са извършени в Национален център по радиобиология и радиационна отбрана - София.

РЗИ - Стара Загора издаде наставление на " ВиК " ЕООД - Стара Загора да извърши спомагателен разбор за установяване на съответни радионуклиди , за о пределяне на индикативната доза и здравния риск за популацията , както и за осъществяване на повишен мониторинг на водата, предопределена за питейно-битови цели в обитаемото място, при крана на потребителя.

 Прокуратурата се самосезира за урана във водата на село Казанка
Прокуратурата се самосезира за урана във водата на село Казанка

Проверката би трябвало да завърши от Министерство на вътрешните работи за 30 дни

Мониторингът ще се прави четири пъти сезонно в годината , като се изследват контролното равнище на обща алфа интензивност, обща бета интензивност и натурален уран.

На 24 април специалисти от РЗИ ще вземат проба вода от крана на потребителя в с. Казанка за проучване на индикаторите на обща алфа интензивност, обща бета интензивност и натурален уран в РЗИ - Пловдив.

Мерките за възбрана използването на питейна вода за пиянство и подготвяне на храна остават в действие до потвърждаване на резултатите за стойностите на натурален уран в рамките на нормата.

" ВиК " - Стара Загора ще продължи да обезпечава с водоноска питейна вода за популацията , отговаряща на условията.

 Високи равнища на уран във водата в село до Стара Загора
Високи равнища на уран във водата в село до Стара Загора

РЗИ - Стара Загора не разрешава краткотрайно използването на питейната вода в село Казанка
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР