Остава по-малко от седмица, в която физическите лица могат да

...
Остава по-малко от седмица, в която физическите лица могат да
Коментари Харесай

Броени дни остават за плащане на данъка върху доходите с отстъпка

Остава по-малко от седмица, в която физическите лица могат да употребяват отстъпката от 5%, само че не повече от 500 лева от налога за довнасяне по годишната си данъчна декларация.
Прочетете още
За да се възползват от отстъпката, жителите би трябвало да подадат декларацията си по електронен път до 31 март, да внесат целия размер на налога за довнасяне до тази дата и да нямат подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности, припомнят от Национална агенция за приходите Пловдив.

Най-бързо и елементарно декларирането и заплащането на отговорностите става през Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите, налични с личен идентификационен код (ПИК), публикуван от Национална агенция за приходите гратис, или дипломиран електронен автограф (КЕП). От приходната организация припомнят, че заплащането посредством виртуалния ПОС на НАП (е-услугата за заплащане с карти) в Портала за електронни услуги и физическите ПОС терминали в офисите на Национална агенция за приходите е без такси.

Потребителите могат да се възползват онлайн от авансово попълнената данъчна декларация. В нея са въведени данни за получените през 2022 година приходи от трудови правни отношения, цивилен контракти, приходи от наем - при отдаване на парцел на юридически лица, приходи за получени дотации от Държавен фонд „ Земеделие “, данни за направените персонални вноски за застрахователен стаж при пенсиониране, получени суми от наложени платежи от продажби в Интернет и информация за продажба на моторни транспортни средства, които са били благосъстоятелност на декларатора по-малко от 12 месеца, както и данни за употребените посредством шеф данъчни облекчения.

Преди да потвърдят попълнената декларация, е належащо данъкоплатците да отбележат, че желаят да употребяват отстъпката от 5 %, в случай че имат желание да внесат данъка до 31 март, както и да прегледат деликатно заявените данни. След изпращането на декларацията е значимо да се направи и инспекция дали тя е подадена правилно, поучават от Национална агенция за приходите Пловдив.

Почти 31 000 са признатите досега формуляри за персонални налози от поданици на пловдивска област, като от тях 80 % са подадени по електронен път, a останалите в салоните за обслужване и изпратени по пощата.

Срокът за декларирането на приходите и заплащане на налога за довнасяне тази година е 2 май 2023 година, тъй като 30 април е почивен ден. Освен по електронен път, данъчните заявления могат да се изпратят по пощата, да се подадат на място в офис на Национална агенция за приходите или в някои пощенски станции, където непосредствено ще бъде публикуван входящ номер.

Допълнителна информация за подаването на заявления, заплащането на дължими суми и използването на разнообразни данъчни облекчения може да се получи в уеб страницата на приходната организация и на телефоните на Информационния център на Национална агенция за приходите: 02/9859 6801 или 0700 18 700, на цена, съгласно цените на съответния оператор.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР