Остава по-малко от месец преди Пловдив официално да стане Европейска

...
Остава по-малко от месец преди Пловдив официално да стане Европейска
Коментари Харесай

Кметът на Пловдив Иван Тотев пред „Труд“: Най-важното е ГЕРБ да управлява Пловдив

Остава по-малко от месец преди Пловдив публично да стане Европейска столица на културата, а градът продължава да е разкопан и с обекти в градеж. Как вървят ремонтите, какви събития предстоят в програмата на това огромно събитие, ще има ли още веднъж затворени улици? Каква оценка прави на втория си мандат и ще се кандидатира ли за трети актуалният кмет Иван Тотев? По всички тези въпроси беседваме с градоначалника на Пловдив.

– Пловдив няма ли да е една много разкопана и с доста обекти в градеж Европейска столица на културата, господин Тотев? До откриването има по-малко от месец, а няма да е подготвен нито площад “Централен ”, нито някоя от галериите, които се построяват.
– Зависи от упованията. Защото аз преглеждам Културната столица като причина да се стартират тези планове, които имат отношение към културата на Пловдив. Защото 20 години никой в никакъв случай не е приказвал за ремонта на затвореното кино “Космос ”, за построяването на нова изложба на Дружеството на пловдивските художници, за превръщането на Детмаг в галерия… Включително никой не е приказвал за ремонта на площад “Централен ”.

– Това не е изцяло правилно, за ремонта на площада се приказва от дълго време, тъй като той е в извънредно положение.
– Добре, приказва се, само че единствено толкоз, никой не е имал куража да го стартира. Затова аз виждам на тези обекти като на инспирирани от Европейската столица на културата, само че не и като на наложителни условия тя да се организира. Те не са незаобиколим фактор. В Апликационната книга, с която Пловдив завоюва купата “Европейска столица на културата ”, имаме уговорката да построим нови галерийни пространства, което не е наложително, само че го вършим. Същото важи и за кино “Космос ” – започваме работата и дали ще го довършим през 2019-а или 2020-а, няма значение, това отново ще е резултат от Европейската столица на културата. От позиция на уличните поправки, те ще приключат при започване на 2019-а и няма да вършим други. В началото на идната година – края на февруари или март, ще отворим ул. “Гладстон ” и няма да започваме други огромни обекти.

– А какво ще кажете за това злокобно място – Тютюневия град? Във фондация “Пловдив 2019 ” няма виновност за пожара от лятото на 2016-а, само че е реалност, че нищо от плануваното в Апликационната книга няма да се случи в тютюневите хранилища.
– В идващите години тази зона ще претърпи смяна – прекомерно е централна и прекомерно скъпи са парцелите там, с цел да остане по този начин. Иначе имахме изключителна воля да възобновим зоната за 2019 година – фондацията провежда няколко събития там, провеждахме срещи със притежателите на тютюневите хранилища, разговаряхме с министъра на културата Боил Банов, изготвихме обстоен организационен проект на Централна градска част, който може би към този момент четвърта година отлежава в Националния институт за недвижимото културно завещание (НИНКН)… А одобряването му е едно от изискванията там да се случи нещо – не можем да издадем строителни позволения, в случай че нямаме утвърдени проекти и планове от НИНКН. Набелязахме ограничения незабавно след пожара в Тютюневия град, само че те още не са утвърдени от НИНКН, макар че неведнъж сме им писали писма. Това е истината – ние сме свършили своята част от работата, само че утвърждение от НИНКН няма.

– Кое е събитието, с което ще бъде запомнена Европейската столица на културата от квалифицираната стратегия?
– Ние поръчахме едно социологическо изследване, което сподели, че пловдивчани са извънредно добре настроени към плана – над 80 на 100 го утвърждават. А това е голям %. Няма нещо друго в последните години от историята на Пловдив, което да сплоти толкоз доста хора. Но те не свързват Културната столица с съответно събитие, виждат я като нещо общо, огромно и имагинерно. Затова и в този момент задачата на фондация “Пловдив 2019 ” е да свърже всеки човек с съответно събитие. Иска ни се всеки пловдивчанин да откри това събитие, с което ще запомни годината. Един ще я запомни с изложбата с фрагменти от Берлинската стена, различен – с някой от рок концертите, трети – с фестивала Opera Open, чието издание следващата година ще бъде доста мощно.

– Но няма нищо толкоз значимо като концерта на “Металика ” в Европейския месец на културата през 1999 година
– Времето е друго. През 1999-а бяха по-бедни години и културният живот не е бил по този начин кондензиран със събития. А в последните години ние имаме извънредно богат културен календар в Пловдив. Има две продадени дати за концерт на Стинг и към този момент никой не се учудва. Затова в този момент е мъчно да се провежда събитие, което да впечатли като концертът на “Металика ” преди 20 години. Но пък в този момент ще има една доста богата стратегия от разнообразни събития, някои от които неповторими. Не единствено изложбата с фрагменти от Берлинската стена, а и тази с сбирката модерно изкуство на Дойче телеком. Всеки ще може да откри своето местенце. А като цяло Европейската столица на културата даде доста на Пловдив – в последните 5 години градът живее под нейния знак и претърпя огромна смяна.

– Сега към уличните поправки – докога в Пловдив ще се затварят нови и нови улици и булеварди и хората ще се питат къде раздават крилата?
– От една страна, е по този начин. От друга, би трябвало да се види с какво се справихме в последните години – всички централни булеварди на Пловдив бяха ремонтирани, а това е доста работа. А и би трябвало да се знае, че в последните 2 години в цялата страна има необикновен строителен взрив и започваме да имаме проблем с компаниите – не им доближават хора и техника и закъсняват със периодите. Ако си бяхме сложили за цел да ремонтираме тези булеварди за 10 години, нямаше да се усети такова стеснение, само че ние искахме да стане за 4-5. За това би трябвало кураж, да можеш да го изстрадаш и да знаеш, че ще получиш негативи, само че пък аз желая да дам звук в ръководството на Пловдив да не се мисли за краткосрочните позитиви, а за дълготрайните. Това беше непопулярно решение. Но в близката година не планираме огромни поправки.

– При тези поправки от куп огромни булеварди бяха извадени паветата и беше налят асфалт, само че въздухът на Пловдив си остава все по този начин замърсен. Май не се получи предстоящият резултат.
– Със сигурност броят на дните, в които има превишение на нормите, е намалял. Но главната причина за замърсяването на въздуха е друга – битовото отопление на твърдо гориво. Лошото е, че газификацията върви постепенно и някои семейства чакат с месеци. Направо не виждам по какъв начин ще се оправим с казуса с твърдото гориво.

– А докога страната ще дава помощи за отопление с такова гориво? Едни държавни институции се борят да понижат броя на печките с дърва и въглища, а други отпускат помощи точно за такова отопление.
– Трябва да се вземат тежки обществени решения, това е ясно.

– Какво става с построяването на зоопарка, за което се сдобихте с обвиняване за злоупотреби?
– Няма да разясня обвиняването, а самият обект скоро ще бъде размразен. Миналата седмица комисия одобри външните връзки – трафопоста и един кабел. В момента се приготвяме да довършим зоопарка, на 28 януари следващата година е делото във Върховен административен съд по тъжба на природозащитниците срещу строителството и в случай че и тази инстанция се произнесе в наша изгода, всичко ще е наред. Вече преговаряме с други зоопаркове в страната, с цел да се снабдим с животни. Надяваме се през май да отворим порти.

– Вторият ви мандат е към края си. С какво бихте желали да бъде запомнено вашето ръководство?
– С нищо съответно и с огромната смяна в града. Да се помни, че по времето на кмета Тотев градът взе ориста си в личните си ръце. Защото всичко, което се случи в Пловдив, не е от единствено себе си, то е разследване от доста работа, която ще бъде оценена по-късно. Сега в Пловдив се живее по-добре, имаме 3% безработица, доста богат културен живот… Не са доста огромните градове в България, в които има такава смяна за 7-8 години. Така че това желая да остане след мен – базовата смяна. И Европейската столица на културата, несъмнено, тя е част от тази огромна смяна, която се случи.

– Ще се кандидатирате ли за трети мандат и в случай че може, отговорът да не е: “Рано е да се каже ”?
– Много е рано. ГЕРБ е огромна партия и не взимаме бързо решения. Това не зависи от мен – аз може да желая и да не стане да бъда номиниран още веднъж, може да не желая и да стане.

– А желаете ли?
– Личното ми чувство е, че може да направя трети мандат след един мандат, примерно. Нека да мине още малко време и да забележим дали ще можем да довършим започнатите поправки. За мен е значимо персоналното ми чувство, а има доста дни, в които не съм в доста положително въодушевление, потиснато ми е, тъй като ме притискат периоди. Ето да вземем за пример в този момент за откриващото събитие на Европейската столица на културата. А и аз имах доста тежък мандат, непрекъснато съм под офанзиви. Не бих отишъл в трети мандат, който ще се окаже сходен на втория, не бих се хванал на такова нещо. Но през лятото може да е друго, може настроението да е приповдигнато поради триумфа на Европейската столица на културата. Важно е и какво ще покаже социологията. Но най-важното е ГЕРБ да ръководи Пловдив. Дали ще е Иван Тотев, или различен, не е от такова значение.

Нашият посетител
Иван Тотев е кмет на Пловдив от 2011 година Преди това беше регионален шеф, а от 2007-а до 2009 година – кмет на пловдивския регион “Източен ”. Лидер е на пловдивската конструкция на ГЕРБ от 2008 година По обучение е инженер, приключил е филиала на Техническия университет в Пловдив. В началото на 2017 година беше упрекнат от Софийската градска прокуратура в злоупотреби при построяването на зоопарка, само че Специализираният углавен съд върна обвинителния акт за преправка за позволени процесуални нарушавания.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР