Остава по-малко от месец до парламентарните избори на 11 юли.

...
Остава по-малко от месец до парламентарните избори на 11 юли.
Коментари Харесай

Предстоящите избори - опит да се конструира позитивен разказ за бъдещето

Остава по-малко от месец до парламентарните избори на 11 юли. Какви подходи ще употребяват партиите, с цел да не повторят изборния резултат от 4 април? Отговор на този въпрос в „ Тази заран " се пробваха да дадат политическият анализатор доцент Росен Карадимов и общественият антрополог Харалан Александров.

Контекстът на идните избори е изменен. Вече сме в посткоронавирусна обстановка - няма го затварянето, високата тревога и фрустрация, умерено е, стопанската система е добре - ситуацията е доста по-ведра отпреди, има и Европейско състезание по футбол. Всичко това изисква да се промени метода и партиите го усещат интуитивно и трансформират жанра и постепенно от рецензия и митинг се минава към опит да се конструира положителен роман за бъдещето, какъвто е изцяло вероятен, несъмнено, счита Александров.

Ние стигнахме дотук, тъй като по този начин наречените партии на митинга не желаеха да признаят очевадното, че Българска социалистическа партия не е част от статуквото през последните години, съобщи Карадимов. Според него социологическите изследвания още веднъж демонстрират фрагментиран парламент и без „ създаване на мостове " и „ унищожаване на разграничителните линии от партиите на митинга " кабинет няма да има. Всички би трябвало да си дадат смета - без Българска социалистическа партия държавно управление не може да бъде формирано, счита Карадимов.

Съвсем несъмнено е, че би трябвало да стартира диалог, би трябвало да се усъвършенства съдружната културата, разяснява и Харалан Александров, съгласно който разделянето работи в интерес на статуквото. В последните месеци партиите на статуквото влизат във форма, което слага в доста комплицирана обстановка партиите на митинга поради различията, счита общественият антрополог и даде като един от образците на изборна готовност Движение за права и свободи, които са получили поддръжка и в Турция, и в Европейски Съюз, където са оглавили АЛДЕ.

Американските наказания по закона „ Магнитски " сигурно ще имат отражение върху партиите. Според Карадимов минимум наранена е Българска социалистическа партия.

По думите на Александров глобите са посочили, че „ в случай че българските си мислят, че могат да надхитрят хегемона, то това не е по този начин " и не могат да употребят американците за вътрешнополитически цели.

Затова пък, съгласно антрополога, в този момент следим от всички „ унизително изпитание да се харесаш на американците ", то обаче не е подбудено от боязън от „ тоягата ", което демонстрира, че не можем да използваме „ морални послания ", като катализатор на смяната, а се прекланяме единствено пред силата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР