Остава малко повече от седмица до края на месец януари,

...
Остава малко повече от седмица до края на месец януари,
Коментари Харесай

Ще ползваме ли отстъпка за горива от февруари?

Остава малко повече от седмица до края на месец януари, а водачите към момента чакат решение по тази причина каква отстъпка ще получават при зареждане на гориво. Държавната отплата от 25ст/л. беше спряна в последния ден на предходната година, а до края на януари трябваше да бъде призната нова отстъпка.
Прочетете още
Засега публично решение към момента няма, само че се чака обезщетения за цените на горивата през тази година да получават всички със заплати до 3400 лв.. Прагът е избран съгласно оптималния застрахователен приход, който е на същата стойност.

Това е главният вид, който се създава от държавното управление като механизъм за новите помощи. Експерти от няколко министерства работят по новия механизъм за компенсиране на високите цени, а до края на този месец би трябвало да е подготвена съответната скица за помощи.

Парите за обезщетенията ще дойдат от свръхпечалбите на “Лукойл Нефтохим ”. Държавата се е прицелила в приемането на най-малко 2 милиарда лева, облагайки два пъти облагите на рафинерията.

Според изчисленията на Делян Добрев - началник на енергийната комисия, при облага на “Лукойл ” от 3 милиарда лева на година страната ще вземе най-малко 1,5 милиарда лв. при 70% отчисления. Още 500 млн. ще дойдат от закона за свръхпечалбата, които се таксуват с 33%. За останалите 1 милиарда лв. от облагата на “Лукойл ” има 10% корпоративен налог, което прави спомагателни 100 млн. лева доходи.

Според специалисти реалистичният вид е страната да успее да вземе в допълнение към 1,2 милиарда лв. от свръхпечалбата на бургаската рафинерия. Това значи, че за тази година отстъпката за горивата може да се вдигне на най-малко 50 ст., откакто през предходната се даваха два пъти по-малко.

За да се употребява компенсацията, ще се дават ваучери като тези за храна. Те ще могат да се получават и от хора, които нямат автомобил. Тези ваучери ще могат да бъдат употребени за карти и билети за градски и междуградски превоз.

Към момента цените на бензин и дизел по родните бензиностанции са с по 5-10 ст/л. по-ниски, от тези с които стартира годината. Пловдив от своя страна се подрежда на второ място по най-евтини горива в страната.



По данни на уеб страницата Fuelo междинната цена на най-масовия бензин А95 за страната към днешна дата е 2,60лв/л., а за Пловдив – 2,57лв/л. Поевтиняването в народен мащаб е с 5 ст. по отношение на 31.12.2022г.

При дизела междинна цена за Пловдив към този момент е 2,90лв/л., по отношение на 2,93ст/л. за страната. Спадът от началото на година е с 10ст./л.

При пропан-бутана междинната цена за страната е 1,18лв./л, а за Пловдив – 1,16лв./л. Поевтиняване при него не е регистрирано, като се чака цената да остане постоянна.

При метана междинната цена за Пловдив е 3,76лв/кг., по отношение на 3,67лв./кг. Тук се следи нарастване с 29ст/кг. за интервала от началото на новата година до през днешния ден.

Ако бъде призната новата отстъпка, която по сметките би трябвало да е към 50ст/л., на процедура хората ще заплащат към 2 лв. за бензин и под 2,50 за дизел, поради поевтиняването на горивата през последния месец.

От юли 2022 година, когато бе въведена помощта за първи път, междинната цена на бензина е паднала от 3,40 на 2,60 лева При дизела поевтиняването е от 3,56 на 2,93 лв..

Според експертите в идващите седмици се очаквай застой на цената на пропан-бутана и банзин и поевтиняване за дизела и метана.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР