Остава готовността на представителите на ресторантьорския бранш да протестират идната

...
Остава готовността на представителите на ресторантьорския бранш да протестират идната
Коментари Харесай

Ще обявят ли гражданско неподчинение работещите в бизнеса със заведенията?

Остава готовността на представителите на ресторантьорския отрасъл да стачкуват идната сряда, на 27 януари в 12 часа пред Министерския съвет, стана ясно от изявление на Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България за БНР.

„ Освен в случай че не ни отворят напълно публично и при ясни и точни правила. Ако нямаме гаранция, че идващия път, в случай че се постанова затваряне, те ще затворят или всичко, или нищо “, съобщи той в предаването „ Преди всички “.

Заведенията се заканиха да провеждат и протестно отваряне на 1 февруари.

„ Ние към този момент нямаме избор. Членовете на нашите сдружения желаят да създадем митинг, в случай че не бъдат отворени, тъй като някои от тях – примерно нощните заведения, действително от 13 март предходната година до 1 март тази година ще стане тъкмо 1 година да не са работили. По едно време работиха дребна част от заведенията, нощните, на нашето Южно Черноморие. В София, в огромните градове през лятото нощните заведения не работят, тъй като хората са на отмора. В София действително нощните заведения ще са работили към един месец от септември до октомври, когато ни затвориха без безусловно никаква потребност. Четири седмици откакто бяхме затворени, случаите скочиха три-четири пъти, а не спаднаха “, изясни Евгени Зумпалов.

„ Многократно ни беше дадено, че напълно още малко остава, случаите падат. Очаквахме на 22 декември да ни отворят – не ни отвориха. Очаквахме да ни отворят след Нова година – не ни отвориха. Очаквахме да ни отворят, когато случаите спаднат под 1000 дневно, те към този момент са под 500 дневно “, добави Зумпалов.

Той счита, че не се показват медицински причини за това нощните заведения да не престават да бъдат затворени и предложи „ като гледат какво се случва в другите страни, да погледнат какво се случва в Швеция – в Швеция има, от май месец насам, най-ниска смъртност по отношение на огромните европейски страни “.

Явно казусът не е в заведенията, акцентира Евгени Зумпалов и даде образец с страни, в които работят учебните заведения, а заведенията също са затворени като у нас.

„ Германия, Франция, Англия са доста по-зле от нас сега. В Германия заведенията са затворени към този момент 6 месеца, само че виждате какво се случва там. /…/ От цяла Европа видно е, че единствената работеща мярка е затворени учебни заведения, което го знаем всяка година от грипната почивка. Ние не знаем по какъв начин да се реши този проблем, само че не сме съгласни да стоим затворени, тъй като някак е нелицеприятно и публичното мнение споделя – по какъв начин по този начин кръчмите работят, а учебните заведения не работят “, разяснява Евгени Зумпалов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР