Остава дилемата присъствено или дистанционно за много училища в Европа.

...
Остава дилемата присъствено или дистанционно за много училища в Европа.
Коментари Харесай

Как тръгват на училище в Европа?

Остава алтернативата " присъствено или отдалечено " за доста учебни заведения в Европа. На доста места образователната година стартира при започване на септември и към този момент е ясно по какъв начин ще се върнат учениците. Обща формула няма, само че всички се сплотяват към тезата, че децата би трябвало да учат в клас и дружно, а не у дома и сами.

В Германия - учебните заведения отварят порти при започване на септември. В тях към този момент са приготвени бързи антигенни проби за COVID-19, с които два пъти седмично ще се тестват учениците. Маските ще са наложителни в час и в коридорите. На всеки 20 минути класните стаи ще се проветряват, най-малко по 3 минути. Напълно имунизирани са 59% от популацията, оповестява Българска национална телевизия.
 Само 30% от учителите са имунизирани Само 30% от учителите са имунизирани
Вече е в действие решението работещите в просветителните институции, които се ваксинират, да получат два дни спомагателен заплатен отпуск. Те...

И белгийските възпитаници стартират на 1 септември. Ускорено се имунизират младежи сред 12 и 18 години, задачата е колкото се може повече от тях да бъдат ваксинирани до началото на образователната година. Отпада носенето на маска от учениците в главните учебни заведения, с изключение на в Брюксел, където имунизираните са по-малко. Имунизираните са над 69 %, за учителите няма условие за проби или имунизационни документи.

Във Франция се връщат в клас на 2-ри септември. Повече от 55% от децата сред 12 и 17 години към този момент са получили 1-ва доза. Маските са наложителни за учениците сред 6 и 11 години. В междинните и горните класове единствено инфектираните и контактните неимунизирани възпитаници ще учат отдалечено, само че единствено за интервал от 7 дни. С цялостна имунизация са 56% от французите.

В Чехия 1-вият звънец ще удари на 1-ви септември. Преподаватели, които не са имунизирани, ще се ревизират с антигенни проби за лична сметка. За учениците е планувано всеобщо тестване на два пъти. Маските са наложителни единствено в коридорите. С две игли са близо 53% от чехите.

В Гърция учебните заведения отварят на 13 септември. Учителите ще би трябвало да показват документ за имунизация или документ, че са преболедували през последните 6 месеца или два пъти седмично да се тестват. 70% от педагозите са ваксинирани. Маските в затворените пространства - класни стаи и общи елементи, са наложителни. 52% от гърците са имунизирани.

В нито една от посочените страни няма обвързване сред растежа на заболеваемост и формата на образование. Целта е децата да не стават заложници на пандемията и да няма изгубено потомство. Организации като Уницеф и Юнеско приканиха държавните управления образователните заведения да са последните, които затворят и първите, които проработят още веднъж, ако се наложи цялостно затваряне.
 Учители желаят трета доза ваксина и тестване два пъти седмично в учебните заведения Учители желаят трета доза ваксина и тестване два пъти седмично в учебните заведения
Трета доза ваксина против ковид за всички работещи в системата на образованието, за всички над 65-години и за всички с хронични и...

В България министърът на образованието проф. Никлоай Денков разгласи, че носенето на маски ще  е наложително, защото новият вид на вируса е по-заразен ". 

" Учениците от 1 до 4 клас и децата в детските градини, в случай че се намираме в " зелена " зона, под 100 болни на 100 000 население, могат да бъдат без маски, в случай че обаче сме са в жълта, или алена зон, то тогава и децата от 1 до 4 клас би трябвало да носят маски ", сподели още той. " Предвид обстоятелството, че може да се придвижва вируса и от имунизирани хора, то и имунизираните възрастни би трябвало да носят маски в учебната и предучилищната мрежа ", добави министър Денков.

" Сборни паралелки могат да се създадат единствено в " алената " зона и единствено за класове и групи, които така и така са били дружно, те и преди този момент са били в едно и също помещение, само че заради по-голям брой болни деца могат да бъдат събрани в една сборна група. Това значи, че деца от 1,4,5 клас не могат да бъдат събирани, само че деца от разнообразни паралелки в един и същи клас могат да бъдат събрани ", обясни още министърът. Ако се наложи учениците да учат онлайн, първи ще излязат тези в 11 и 12 клас, по-късно от 8 до 10 клас, следва прогимназиален, и най-после от 1 до 4 клас. Най-малките ще бъдат оптимално дълго време в учебно заведение. Единствено попадане в " тъмночервена " зона децата от 1 до 4 клас ще си отидат у дома.

Стремежът, този път, е 50% наличие на учениците в учебно заведение. Ще се премине в отдалечена форма на образование при 10% болни възпитаници. " Трябва да създадем всичко допустимо първокласнищите да посрещнат първия образователен ден в двора на учебното заведение и това ще се опитаме да създадем за всички деца ", сподели проф. Денков.

„ Имаме написан механизъм за реакция при всяка обстановка. Едно от главните преимущества на създадените насоки е, че дават огромна еластичност съгласно заболеваемостта в съответните села, градове, общини и области. Ето за какво на едни места началото може де е присъствено, на други – в електронна среда. Това зависи също от размера на учебното заведение и опциите за съблюдаване на противоепидемичните ограничения “, сподели още служебният министър.
 Диян Стаматов: Тази образователна година ще започва по много друг метод Диян Стаматов: Тази образователна година ще започва по много друг метод
Повече от ясно е, че тази образователна година в цялата страна ще стартира по един много по-различен метод. Това съобщи пред „ bTV “ Д...

Малко преди старта на образователната година към този момент има създадени няколко разновидността на образование при възможна нова вълна на ковид. При най-лекия – „ зелен “ сюжети при заболеваемост до 100 души на 100 000 население, образованието ще е присъствено. Ако инфектираните скочат над 250 души при 100 000 население, учениците ще преминат на график и тогава ще редуват онлайн с присъствено образование. При повече от 500 болни души на 100 000 население, прекосяваме в „ пурпурен “ сюжет, което значи, че учениците ще учат онлайн.

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР