Остава бедственото положение във врачанската община Хайредин. Въпреки че няма

...
Остава бедственото положение във врачанската община Хайредин. Въпреки че няма
Коментари Харесай

Бедствието в Северозападна България продължава

Остава бедственото състояние във врачанската община Хайредин. Въпреки че няма сериозно повишаване на равнищата на реките в региона, източването на язовирите продължава. Властта незабавно отпусна пари за ремонт на оборудванията, оповестява Блиц.

Уверенията на властта са, че сериозната обстановка с язовир Рогозен 1 е към този момент изцяло преодоляна. Тази заран равнището на язовира спадна с 28 см, с помощта на денонощната работа на екипите, които изпомпваха водата и наливаха скална маса. Това обаче не успокоява хората в Мизия и близките села.

За 38 години в този дом Петър и Гергина са виждали къщата и двора си наводнени десетки пъти, само че в никакъв случай не са го напускали.

„ Вече ти е всекидневие, предното наводняване всичко гъмжеше от вода. Където и да отидеш, би трябвало ти фургон, ами стоката, животните какво да ги правиш. Помощ от на никое място ”, декларира Петър Димитров.

При всяко пълноводие на водата губят както част от покъщнината си, по този начин и съня.

„ Като виждам по какъв начин идва тази вода, по какъв начин ще дремя умерено? Да е огън, ще го изгасиш, но водата какво можеш да направиш? Нищо ”, декларира Гергина Димитрова.

За да компенсират неналичието на опустошения преливник, екипи на пожарната от няколко дни дават денонощни наряди, като изпомпват водата от дигата на язовира към коритото на реката със скорост от 3 000 кубика в секунда.

„ 2-ра стъпка - разрушеният преливник ще стартира с тежка машинизация да се възвръща ”, съобщи Красимир Първанов, заместник-министър на енергетиката.

И трета стъпка - разчистване на дъното на следязовирната стена. Дотогава обаче Христо ще разчита на себе си и на пръчката, с цел да опази своя живот и този на съседите си.

„ Излиза, че сме забравени. Ей по този начин, на произвола на ориста. Напълно ”, декларира Христо.

И в Мизия хората следят река Скът от всеки мост и край брега.

„ При всяко едно повишаване и ние сме да си вървим от тоя свят ”, декларира Тончо Харалампиев.

„ Всеки знае какво е станало през 2014 година Още не сме се оправили оттогава. Не е добре работата. Всеки път подвигаме багаж от първия на втория етаж и това е всякога ”, разяснява Дилян Крушовенски.

Засега хубавото време оказва помощ на спешните служби.

„ Нивата на всички реки в Българи задържат прииждане към момента под код алено. Всички сериозни точки се следят, с цел да може навреме да предупредим застрашените хора ”, съобщи основен комисар Николай Николов, шеф на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ”.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР