Остарялата система Windows 7 скоро ще стане рискова за потребителите(снимка:

...
Коментари Харесай

Windows 7 без поддръжка в Chrome от февруари 2023


Остарялата система Windows 7 скоро ще стане рискова за потребителите
(снимка: CC0 Public Domain)

След броени месеци Гугъл ще п рекрати поддръжката на операционната система Windows 7 в своя браузър Chrome. Това безспорно ще докара до внезапно понижаване на известността на системата , изключително откакто и Microsoft спря поддръжката ѝ преди близо т ри години – през януари 2020 година

Chrome е най-популярният браузър в света, с дял от 65,7% по данни на StatCounter за септември 2022 година Липсата на поддръжка за избрана Оценка за съвместимост в браузъра на Гугъл непроменяемо води до загуба на интерес към нея от страна на потребителите.

Chrome ще спре да работи с Windows 7 с излизане на версия 110 при започване на февруари 2023 година, заяви The Verge. По този метод потребителите на Windows 7 ще могат да употребяват най-популярния браузър най-вече до версия 109.

Точният брой на потребителите, които към момента работят с Windows 7, не е прочут сега. Но в края на 2021 година те са били към 100 милиона, а съгласно StatCounter през септември 2022 година Windows 7 е била третата най-популярна версия на операционната система на Microsoft след Windows 10 и Windows 11.

В международен мащаб на Windows 7 се пада дял към 10,68% против 13,55% за Windows 11 и 71,85% на Windows 10. Версията излезе през 2009 година и закупи известност съвсем незабавно, изключително на фона на несполучливата Vista, нейния предходник.
още по темата
Едновременно с Windows 7, Гугъл ще приключи поддръжката в Chrome 110 и на Windows 8.1, друга от дълго време забравена операционна система на Microsoft с дял от 2,7% в света.

Първото нещо, с което ще се сблъскат потребителите на Windows 7 и Windows 8.1, откакто техните Оценка за съвместимост отпаднат от листата с поддържани системи в Chrome, е нарасналото внимание от страна на киберпрестъпниците. Всяка нова версия на Chrome поправя неточности и отстрани уязвимости, което допуска, че старите версии на браузъра крият опасности.

С течение на времето потреблението на Chrome 109 ще стане рисково заради последователното увеличение на броя на откритите в него „ дупки ”, които нападателите евентуално ще желаят да употребяват.

След това ще последват „ наказания ” от известни интернет услуги. Рано или късно те ще спрат да поддържат Chrome 109, вследствие на което някои уеб сайтове ще спрат да работят и ще изискват по-модерен браузър.

С унищожаване на поддръжката за Windows 7 и Windows 8.1, Гугъл дава образец и на други разработчици на браузъри. Повечето модерни браузъри, като Brave, Opera, Edge и Vivaldi, нямат личен енджин и се явяват разклонения на Chrome, тъй че те също ще спрат да поддържат остарялата операционна система на Microsoft. Разработчици като Mozilla с нейния Firefox евентуално ще тръгнат в същата посока.

По сходен метод в предишното се разви ориста на Windows XP и Windows Vista. Тяхната поддръжка в Chrome беше прекратена през април 2016 година Други браузъри последваха образеца на Гугъл съвсем незабавно.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР