Остарялата противовъздушна отбрана прави Иран уязвим за израелска атака, в

...
Остарялата противовъздушна отбрана прави Иран уязвим за израелска атака, в
Коментари Харесай

Израел превъзхожда Иран във въздуха, но на висока цена

Остарялата противовъздушна защита прави Иран уязвим за израелска офанзива, ако министър председателят Бенямин Нетаняху реши да пренебрегне световния напън да не отмъщава непосредствено за невижданото нахлуване с дронове и ракети, оповестява " Ройтерс ".

Като се изключат по-високата дипломатическа и стратегическа цена, която евентуално ще бъде най-силното възпиращо средство за възможен контраудар, специалистите смятат, че Израел няма да се затрудни да порази цели в Иран , който разполага с остарели военновъздушни сили и локални системи за противовъздушна защита, учредени на остарели съветски модели.

сподели както силата на въздушното му въоръжение, по този начин и изключителните отбранителни системи на Израел, с помощта на които стотиците балистични и крилати ракети и дронове, изстреляни против страната, предизвикаха единствено минимални вреди.

Иран е " суперсила в тактическите балистични ракети и дроновете " , съобщи Звика Хаймович, някогашен шръководител на израелската противовъздушна защита.
 Армията на Иран е подготвена за всевъзможни офанзиви на Израел
Армията на Иран е подготвена за всевъзможни офанзиви на Израел

Техеран дава обещание сериозен отговор на израелско нахлуване

Не така обаче стои въпросът с иранската противовъздушна защита, която значително е построена на основата на съветски зенитно-ракетни системи С-200 и С-300 или набор от локално създадени еквиваленти, като Бавар-373, Кордад, Раад, Саяд и Талаш, както и на остарели американски и съветски бойни самолети, някои от които са от времето на шах Мохамед Реза Пахлави през 70-те години на ХХ в.

Подобни системи са ситуирани в Сирия от 2015 година, което дава на израелските водачи дълготраен опит в оправянето с тях.

" Нашите и съдружните военновъздушни сили летяха в тази среда. Те знаят по какъв начин да се оправят дейно с тази система ", посочи Хаймович и добави, че това няма да е главното предизвикателство във връзка с Иран.

Сидхарт Кауша, теоретичен помощник в Кралския единен стратегически институт в Лондон, съобщи, че главното предизвикателство за Израел може да е не избягването на ракетите земя-въздух на Иран, а опцията да нанесе сполучливи удари по военни бази в западната и южната част на страната , изискватщи потребление на проникващи бомби.

Кауша уточни, че израелските самолети, като стелт изтребителя F-35, които могат да пробият противовъздушната защита на Иран, нормално носят по-малки муниции. Срещу цели надълбоко в иранска територия обаче може да са нужни по-големи муниции. Това би означавало, че може да се наложи те да се придвижват външно на самолети като F-16, което ги прави по-лесно откриваеми за радарите. От съображения за сигурност е по-вероятно водачите да ги изстрелват от по-големи дистанции.
 Израел към Иран: Няма кой да ни спре, с цел да ви ударим
Израел към Иран: Няма кой да ни спре, с цел да ви ударим

Заплаха за реванш

" Противовъздушната защита на Иран сигурно не е непробиваема за тези самолети, само че това покачва риска от загуби и потенциалът на Иран - най-малко на доктрина - да прехване част от боеприпасите, се усилва ", означи специалистът.

Дали Израел е подготвен да рискува пряк удар, ще зависи частично от това до каква степен е убеден, че може да осуети по-нататъшни офанзиви от Иран, който дефинира обстрела през уикенда като възмездие за смъртоносния израелски удар против неговите генерали в Сирия.

По-нататъшна ескалация може да накара Иран да избере по-мощни оръжия от арсенала си, който съгласно анализаторите включва над 3500 ракети и няколко хиляди дронове.

Многослойната противовъздушна защита на Израел е построена към системите " Стрела " за огромна надморска височина, употребявани сполучливо през уикенда, " Прашката на Давид " със междинен обхват и системата " Железен купол " с дребен обхват, която е предпазила страната от хиляди ракети, изстреляни от Газа и Ливан.

Те обаче не са евтини.
 Бенямин Нетаняху: Израел ще взема лични решения за това по какъв начин да се отбрани
Бенямин Нетаняху: Израел ще взема лични решения за това по какъв начин да се отбрани

Президентът на Иран предизвести, че и най-малкият удар от страна на Израел ще докара до отговор

Въпреки че израелските публични лица не дават детайлности, съгласно изчисленията на редица анализатори цената на офанзивата на Иран евентуално е възлизала на сред 80 и 100 милиона $, само че отблъскването ѝ е коствало на Израел и неговите съдружници към 1 милиард $.

Проблемите, които сега изпитва Украйна при обезпечаването на аварийни муниции, подчертаха дълготрайното влияние върху въздушната защита, подложена на непрекъснати офанзиви от Иран или подкрепяната от него формация " Хизбула " в Ливан, която разполага с боеприпас от хиляди ракети.

Вчера президентът на Съединени американски щати Джо Байдън прикани Конгреса да одобри пакет от помощи, който да попълни противовъздушната защита на Израел.

Бригаден военачалник Дорон Гавиш, шеф на оперативната група за противовъздушна защита на Израел, съобщи, че Израел работи изключително, с цел да възвърне запасите си в подготовка за нова допустима офанзива от Иран или негови проксита.
 Иран направи това, което никой не посмя - прекрои разпоредбите на играта против Съединени американски щати и Израел
Иран направи това, което никой не посмя - прекрои разпоредбите на играта против Съединени американски щати и Израел

Двата ирански отговора, макар техните умишлени ограничавания, показват способността на Техеран да се опълчи на огромна световна мощ

Ако израелците трябваше да се изправят сами против Иран в предстоящ спор, те биха могли да употребяват системите " Железен купол " и " Прашката на Давид " като по-икономични аварийни разновидности: всички ракети, които може да бъдат пропуснати от " Стрелата ", биха могли да бъдат унищожени от системите на по-ниска височина.

Амос Ядлин, пенсиониран военачалник от израелските военновъздушни сили и шеф на военното разузнаване, предвижда, че Израел няма да разчита на отбраната си, с цел да отблъсква офанзиви, а ще вземе ограничения, с цел да отстрани опасността.

" Иран не е единствената страна, която знае по какъв начин да нападна " , акцентира той. " Израел има обилни офанзивни благоприятни условия. Няма да има обстановка, в която Израел просто се пази, до момента в който Иран нанася удари ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР