Остарялата апаратура в отделението по анестезиология и интензивно лечение в

...
Остарялата апаратура в отделението по анестезиология и интензивно лечение в
Коментари Харесай

Реанимацията в болницата в Горна Оряховица с обновено оборудване

Остарялата инсталация в отделението по анестезиология и интензивно лекуване в МБАЛ “Свети Иван Рилски” в Горна Оряховица е сменена с нова. Звеното е снабдено със модерни ЕКГ, дефибрилатор, монитори и аспиратор.

 bolniza2

“Над 1300 анестезии се дават годишно в отделението. От тях над 300 са интубационни, над 700- венозни и спинални, а останалите са комбинирани”, прецизира доктор Христо Събев, шеф на ОАИЛ.

Годишно през отделението минават сред 250 и 300 пациенти в тежко положение. Анестезиолозите лекуват заболели в коматозни положения, с тежки алергични реакции и отравяния. Медиците се борят за живота на пациенти, злоупотребили с лекарства, натровени след взаимоотношение с химични препарати, пестициди, токсични субстанции. “Съвсем неотдавна имахме случай на корист с антифриз”, разяснява доктор Събев.

В реанимацията лекуват и натровени с алкохол или храни, както с въглероден оксид след пожари или при вдишвания на отровни газове.

 bolniza1

В ОАИЛ в горнооряховската амбулатория се одобряват и пациенти, които са изпратени във влошено положение от други отделения- хирургично, вътрешно, неврологично, АГО, които откакто се стабилизират, се изпращат за долекуване назад. Такива са случаите на заболели с перфорации на язви, с перитонити, след съществени гинекологични интервенции -хистеректомии, с тежки инсулти, с тежка сърдечно- съдова и дихателна непълнота.

Средният престой в реанимация на болните е към 3 дни.
“В случаите, при които опциите на нашата болница не разрешават да се овладее обстановката, изпращаме пациентите в ОАРИЛ във великотърновската болница или в УМБАЛ- Плевен. Имаме доста положително взаимоотношение с сътрудниците – доктор Сибила Маринова и проф. Радев и неговите заместници”, разяснява доктор Събев.

В отделението има 6 кревати, като постоянно половината би трябвало да са свободни, с цел да поемат незабавни случаи. Екипът на ОАИЛ се състои от шестима лекари, четирима от които със компетентност “Анестезиология”, двама ординатори и шест медицински сестри.

“Сестринските места са на дневен ред, от години имаме дефицит на реанимационни сестри. И сега не покриваме стандартите- към един доктор да има две сестри, както и на двама лежащо болни- по една сестра”, разяснява началникът на отделението. По думите му, има случаи в които по пациента би трябвало да се създадат толкоз медицински операции и реанимационни мероприятия, които се равняват на работата на ден в едно лечебно поделение.

След хилядите пациенти минали през годините в отделението, за 32-годишния си стаж, доктор Събев установи, че българите се разделят в двете крайности във връзка с здравето си.
“Има прекомерно грижовни към здравето си, хипохондрици, а има и българи, които са прекомерно небрежни към него”, акцентира медикът.

Наскоро в ОАИЛ е изработен огромен ремонт, финансиран от Община Горна Оряховица. Подменени са подовите настилки, осъществени шпакловка и боядисване на стените, инсталирани окачени тавани, както и нова ПВЦ дограма. Със средствата са ремонтирани отоплителната апаратура и осветлението в залата. Обособена е сестринска манипулационна, както и нови работни плотове.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР