Остарели рутери с протоколи TKIP и WEP скоро ще станат

...
Коментари Харесай

Windows 11 прави излишни старите рутери


Остарели рутери с протоколи TKIP и WEP скоро ще станат несъвместими с Windows 11
(снимка: CC0 Public Domain)

Операционната система Windows 11 към този момент няма да поддържа остарели рутери, които могат да пазят безжичните мрежи единствено посредством протоколи за криптиране TKIP и WEP, заяви Microsoft.

Засега единствено участниците в програмата за бета тестване могат да тестват измененията в Windows 11, оповестени в на компанията. За тях Microsoft пусна версия за прелиминарен обзор 22557, която с изключение на всичко друго принуждава потребителите да записват акаунт в портала на Microsoft, когато конфигурират системата на празно устройство. Без подобен акаунт Windows 11 няма да се конфигурира, защото локалните потребителски профили не се поддържат от системата.

Все още има няколко надеждни метода за заобикаляне на измененията, готови от Microsoft. Първото и най-лесно решение за потребителите е да не конфигурират актуализацията преди версия 22557. Както в Windows 11, по този начин и в Windows 10, автоматизираната апаратура на актуализации може да бъде деактивирана единствено посредством групови политики, регистъра или профилиран външен програмен продукт.
още по темата
Вторият вид е въобще да не надграждате системата си до Windows 11, (до октомври 2025 г.). Тази операционна система към момента може да работи с остарели рутери, макар че в близко бъдеще евентуално ще „ вземе образец ” от Windows 11.

И най-после, третият метод е да изоставите настоящия си рутер в интерес на по-модерен. Windows 11 работи с модели, които поддържат най-малко. Такива рутери излязоха на пазара още преди повече от пет години и не престават да се създават и до през днешния ден.

Чрез отвод от протоколите TKIP и WEP Microsoft се стреми да увеличи равнището на сигурност на потребителските настолни компютри и преносими компютри. И двата протокола са известни с това, че безусловно гъмжат от уязвимости, които никой не поправя.

Протоколът за криптиране WEP съществува от 2002 година и в продължение на 20 години хакерите го учат в детайли. Те употребяват откритите в него „ дупки ” по предопределение – да правят офанзиви против потребителски устройства.

Същото важи и за протокола TKIP, макар обстоятелството, че той се появи доста по-късно от WEP. Използва се от 2013 година, само че също по този начин е обичан от хакерите, поради многото, които съдържа.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР