Остър дефицит на редица лекарства у нас. Някои от тях

...
Остър дефицит на редица лекарства у нас. Някои от тях
Коментари Харесай

Има сериозен дефицит на лекарства у нас, липсват и ваксини

Остър недостиг на редица медикаменти у нас. Някои от тях - без аналог.

В аптеките липсват медикаменти за астма, за кръвно и за разреждане на кръвта. За това алармират пациенти и фармацевти. В момента публично с стеснен експорт поради дефицит са 64 медикаменти - измежду тях такива за лекуване на рак, за редки болести, за епилепсия и антидепресанти.

Неофициално дефицитът визира и някои от най-разпространените лекарства - даже детски сиропи.

„ Получава се блуждаене, закъснение на лекуването, изключително при онкологичните болести, при диабетно болните, което може да утежни главното им заболяване. И безусловно е неотложно страната да управлява този пазар, въпреки че е частен “, изясни за bTV доктор Деница Даскалова, общопрактикуващ доктор.

Липсват и ваксини - против варицела, хепатит А, хепатит Б за възрастни, назалната против грип.

Фармацевти също допълват листата - липсват медикаменти против съсирване на кръвта, за епилепсия, астма, диабет, кръвно налягане. 

За част от тях има подадени сигнали в Агенцията по медикаментите.

„ Всеки ден се търсят медикаментите. Това затруднява нашата работа. Изнервени пациенти и изнервени фармацевти. Има такива, които липсват хронично. Проблемът с тях е поради съществуването на реекспорт “, уточни фармацевтът Валентина Москова.

Износът на медикаменти от позитивния лекарствен лист се лимитира автоматизирано посредством специфична система. Но част от изчезналите лекарства не са в него. За други вносът е спрян, а при трети, какъвто е казусът с някои медикаменти за астма - инспекциите демонстрират, че количества в складовете има. Но аптекари казват  - те не стигат до тях.

От Агенцията по медикаментите обявиха, че аптеките могат да подават сигнали при отвод на доставки, само че пълномощията им са лимитирани, а отводите не се документират.

От началото на годината краткотрайно прекратяване на продажбите по разнообразни аргументи е имало за близо 360 медикаменти. От тях - 133 още не са налични.

Относно дефицита на сироп Нурофен, от Изпълнителната организация по медикаментите обявиха, че заради усложнения в доставките, има лимитирани налични количества в складовете на търговци на едро.  Причина е и нарасналото търсене в границите на сезона. За ноември са планувани повишени доставки - в размер на 115 200 опаковки. 

Според организацията при Пулмокорт има количества в складовете, като са планувани доставки през всеки идващ месец до края на 2022 година в количества, отговарящи на средномесечното ползване.

На пазара липсва сироп Вентолин, само че съществуват други лечебни други възможности, показват от Агенцията.

Ваксината против варицела липсва заради нараснало ползване - чака се от 10 ноември продажбите да се възстановят, показват от ИАЛ.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР