Останките от златна маска са част от огромна находка на

...
Останките от златна маска са част от огромна находка на
Коментари Харесай

Археолози откриват златна маска на 3000 години в югозападен Китай

Останките от златна маска са част от голяма находка на 3000-годишни артефакти, открити на обект в китайската провинция Съчуан. С тегло към 280 грама и направена от 84% злато, церемониалната маска е един от над 500 предмета, изкопани от шест новооткрити „ жертвени ями “, съгласно Националната администрация за културно завещание на страната.

Находките са направени в Саншиндуй, на повърхност от 4,6 квадратни благи отвън столицата на провинцията Ченгду. Някои специалисти споделят, че предметите могат да осветяват в допълнение античната страна Шу, царство, което е управлявало в западната част на басейна на Съчуан, до момента в който не е било превзето през 316 година прочие Н. Е.

В допълнение към златната маска археолозите откриват бронзове, златни фолиа и артефакти, направени от слонова кост, нефрит и кост. От шестте ями, от които най-голямата има размер от 19 квадратни метра, също се разкопават към момента неотворена дървена кутия и бронзов съд с шарка с форма на бухал.

 Археолози откриват златна маска на 3000 години в югозападен Китай

Повече от 50 000 антични артефакта са открити в Саншиндуй от 20-те години на предишния век, когато локален фермер инцидентно е срещнал редица реликви на мястото. Големият археологичен пробив се случва през 1986 година с откриването на две церемониални ями, съдържащи над 1000 предмета, в това число комплицирани и добре непокътнати бронзови маски.

 Археолози откриват златна маска на 3000 години в югозападен Китай Бронзова маска със златно покритие (黄金面罩). Снимка: momo – Flickr

След дълга пауза при разкопките, в края на 2019 година е открита трета яма, което докара до откриването на още пет предходната година. Експертите считат, че ямите са били употребявани за жертвоприношения, обяснявайки за какво доста от съдържащите се предмети са били ритуално изгаряни, когато са били пускани и погребвани.

Непозната цивилизация

Смята се, че Саншиндуй се намира в сърцето на страната Шу, за която историците знаят относително малко заради оскъдните писмени сведения. Откритията, направени на мястото, датират от 12 и 11 век прочие Н. Е. И доста от предметите в този момент са изложени в локалния музей.

Археологическият обект революционизира разбирането на специалистите за развиването на цивилизацията в античен Китай. По-специално, доказателствата за неповторима просвета на Шу допускат, че кралството се е развивало без значение от прилежащите общества в долината на Жълтата река, която обичайно се смята за люлката на китайската цивилизация.

 Археолози откриват златна маска на 3000 години в югозападен Китай Снимка: ping lin

Заместник-директорът на Националната администрация за културно завещание Сонг Синчао декларира пред държавната прес-агенция Синхуа, че последните открития „ обогатяват и задълбочават нашето схващане за културата на Саншиндуй “.

 Археолози откриват златна маска на 3000 години в югозападен Китай Снимка: momo

Откриването на копринени нишки и остатъци от текстил също може да разшири нашето схващане за Шу. Ръководител на екипа за разкопки и началник на провинциалния проучвателен институт за културни реликви и археология в провинция Съчуан Танг Фей декларира на конференция, че откритието демонстрира, че царството „ е било един от значимите произходи на коприната в античен Китай “.

Въпреки че към момента не е приет за обект на ЮНЕСКО за международно завещание, Саншиндуй е в „ предварителния лист “ на организацията за вероятно бъдещо включване. Заедно с други археологически обекти свързани с Шу, той е кредитиран от организацията на Организация на обединените нации като „ извънреден представител на цивилизацията от бронзовата ера на Китай, Източна Азия и даже света “.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР