Останки от китайската ракета, която изведе в орбита основния модул

...
Останки от китайската ракета, която изведе в орбита основния модул
Коментари Харесай

Останки от китайска ракета може да паднат на Земята съвсем скоро

Останки от китайската ракета, която изведе в орбита главния модул от бъдещата китайска галактическа станция, може да паднат на Земята през идващите няколко дни, оповестиха Българска телеграфна агенция и ДПА.

Експерти предизвестиха за опцията от " безотговорно " нахлуване в атмосферата на главната част на ракетата с тегло към двадесет тона. Ракетата " Чанчжън 5В " е конструирана по този начин, че главното ѝ тяло не може да бъде ръководено и със заложена траектория да падне в морето на авансово несъмнено място.

Астрофизикът Джонатан Макдауъл от Центъра по астрофизика на Харвард и Смитсониън в Кембридж, Съединени американски щати сподели, че не е известно къде тъкмо ще падне ракетата. Според него, в най-лошия случай ударът ще наподобява на " разтрошаване на дребен аероплан, само че на повърхност от няколкостотин километра ", сподели той пред ДПА.

Не е ясно какъв брой фрагмента ще останат след навлизането на ракетата в атмосферата, само че съгласно специалиста те ще са задоволително, с цел да нанесат вреди. Тъй като главната степен на ракетата обикаля Земята на всеки деветдесет минути, не е ясно тъкмо по кое време и къде е допустимо да навлезе в атмосферата и да изгори отчасти.

" Най-вероятно е главната степен да падне на необитаемо място като международния океан, който покрива към 70 % от планетата ", писа специалистът Андрю Джоунс в spacenews.com. " Шансовете човек да бъде ударен от галактически остатъци са извънредно дребни, да вземем за пример едно на няколко трилиона ", счита той.

Останки от първия полет на " Чанчжън 5В " през май 2020 година паднаха в Кот Д'Ивоар шест дни след изстрелването на ракетата и повредиха няколко къщи. Това бе най-големият галактически уред, който пада на Земята след американската галактическа лаборатория " Скайлаб " през 1979 година

Американската галактическа организация НАСА тогава дефинира събитието като " доста рисково ". Малко по-рано ракетата прелетя над територията на Съединени американски щати. Макдауъл подлага на критика Китай, че новата ракета не покрива актуалните стандарти.

Другите страни вършат всичко, с цел да подсигуряват, че остатъци от ракетите им не остават в орбита и залагат траектория за рухването им в морето. " С " Чанчжън 5В " Е не направи нищо от това, те проектираха главната степен да остане в орбита и да навлезе в атмосферата седмица по-късно на инцидентно място. Този метод в проектирането демонстрира немарливост спрямо актуалните стандарти, следвани от други страни ", сподели той.

Ракетата сполучливо изведе в орбита главният модул на бъдещата китайска галактическа станция предишния четвъртък. Планирани са последващи изстрелвания на ракети " Чанчжън 5В ", които би трябвало да изведат в орбита другите два модула на станцията, която се чака да бъде приключена към 2022 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР