Останки от жител на древния римски град Помпей, починал в

...
Останки от жител на древния римски град Помпей, починал в
Коментари Харесай

Откриха тяло на 2000 г. на загинал при изригването на Везувий

Останки от гражданин на античния римски град Помпей, умрял вследствие на изригването на Везувий през 79 година сл. Хр., са открити по време на разкопки в мъртвия град, трансфорат в археологически музей под намерено небе. Това е човек, който съгласно учените по време на гибелта е бил на към 35 години и евентуално имал проблеми с крайници си. Може би това не му е разрешило да напусне града по време на изригването. Трагедията го е сполетяла на улицата. Експертите нарекоха тази находка „ невероятна “, написа БГНЕС.
По-рано в хода на разкопките учените откриха овъглени тела на жертви на естествени бедствия, които са били добре непокътнати подземен. Много от тях са открити в ситуацията, в което са намерили гибелта си. Сега тези артефакти, свидетелстващи за нещастия от античните времена, се съхраняват в Националния археологически музей в Неапол. Смята се, че по време на изригването на Везувий в Помпей са живеели от 12 до 20 хиляди души.
Напълно заровен под пласт от лава и пепел, градът е открит за първи път през 1592 година. Малка табела с надпис " Помпей " е открита след съвсем 100 години - през 1689 година, само че тогава са мислели, че останките принадлежат на видния политик и военачалник Помпей Велики (106-48 година пр.н.е.). Разкопките на Помпей не престават през 18-ти и 19-ти век. Те не стопират и до момента, защото към 20% от мъртвия град остава подземен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР