Останки на епископски дворец от V-ти век изникнаха при тазгодишните

...
Останки на епископски дворец от V-ти век изникнаха при тазгодишните
Коментари Харесай

Откриха останки на епископски дворец от V-ти век край Търговище

Останки на епископски замък от V-ти век изникнаха при тазгодишните разкопки на античния и феодален град Мисионис, заяви на Българска телеграфна агенция проф.Николай Овчаров. Проучванията са минали под неговото научно управление, дружно с екип на археолога Стефан Иванов от Историческия музей в Търговище, съобщи Българска телеграфна агенция.

Работата по обекта е почнала още преди 60 години от починалия проф.Димитър Овчаров, само че през 2019 година учените попадат на неповторимия по своя проект замък на епископите от същата ера.

Архитектурният отбор към този момент е изцяло изследван. Става дума за типичен домус - публикувана форма на римските дворци още от античния интервал, изясни Овчаров.

Комплексът е с правоъгълен проект и размери 20 на 15 метра. Точно в центъра се намира дребен правоъгълен двор, затрупан с каменни плочи, който е бил открит към небето, с цел да бъде осветявана вътрешността. Около двора са ситуирани верижни пространства, покрити с керемиден покрив.

Разпознати са останките на епископските жилища, трапезарията и евентуално - дребен параклис за архиерея. В двореца се е влизало през двукрила врата, водеща към една от улиците на Мисионис. Според Овчаров към епископския отбор се отнася и превъзходната кръщелня - баптистерий, открита през предходните години.

Има още стотици находки - златни приложения, стъклени чаши за пирове, многочислени монети и други предмети. Интересни са и фрагментите от надписи, които следва да бъдат разчетени.

Епископските резиденции от раннохристиянския интервал са много рядко срещани в извършените до момента изследвания в България, означават учените. Това демонстрира, че през V-VI век Търговище е бил един от значимите административни и духовни центрове в Североизточна България.

Откритата монументална раннохристиянска архитектура удостоверява, че по тези места са проповядвали почитателите на деятел Андрей Първозвани, счита проф.Овчаров. Неслучайно, до този миг в Мисионис са открити към този момент три големи раннохристиянски базилики. Тези земи през I-ви век са покръстени точно от този следовник на Иисус Христос и брат на деятел Петър. Съществува догадка, че той е бил възпитаник на самия св.Йоан Кръстител.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР