Останалите количества от суровината поскъпват по два пъти на ден,

...
Останалите количества от суровината поскъпват по два пъти на ден,
Коментари Харесай

Пет дни война в Украйна: В България строителното желязо вече не достига

Останалите количества от суровината нарастват по два пъти дневно, „ Северсталь “ разгласи, че стопира доставките за цяла Европа
От четвъртък насам нито един транспортен съд с арматурно желязо не е напускал съветско или украинско пристанище. Заявките на строителите се натрупат, само че няма кой да ги извърши, оповестява.

„ В четвъртък - 24 февруари, на пристанището в Бургас дойде последният транспортен съд със заготовки за строително желязо от Украйна. Оттогава не са отговаряли на позвъняванията ни и чак в сряда-четвъртък тази седмица ще има изясненост. През това време върху бюрото ми се натрупаха поръчки за нови 1200 тона, които няма по какъв начин да изпълня”, разяснява Васил Николов, търговски шеф на един от най-големите вносители у нас – „ Хелиос метал”.

Междувременно съветската металургична компания „ Северсталь “ съобщи в сряда, че стопира доставките си в Европа, откакто Европейски Съюз наложи наказания на главния ѝ акционер, металургичния магнат Алексей Мордашов.

„ Пренасочваме потоците от първични материали към различни международни пазари “, цитираха съветските осведомителни организации изказване на компанията.

В него се споделя, че решението за прекъсване на доставките за Европейския съюз е взето „ в границите на глобите, наложени на акционера “.

Доставките за Европа възлизат приблизително на към 2,5 млн. тона стомана годишно, което съставлява към една трета от общите продажби на компанията, обявиха от „ Северсталь “.

Само от петък до понеделник един от производителите на арматурно желязо у нас - пернишката „ Стомана”, е вдигнала цената му с още 100 лева на звук, като според от типа на профилите те към този момент костват сред 2200 и 2800 лева на звук. До началото на 2021 година строителното желязо струваше най-много 1700 лева на звук. Месечното ползване на арматурно желязо у нас е към 30-40 хиляди тона в разгара на строителния сезон. Около 40% от вноса на заготовките идва от Русия и Украйна. Внася се също и от Турция, Китай, Италия и Гърция.

Турция обаче от години има квоти върху износа на желязо за Европейски Съюз - общо 72 хиляди тона за целия съюз за едно тримесечие, и български компании рядко имат опция да си обезпечат оттова. По-големи количества се внасят от Италия, само че 30-40% от тамошното произвеждане зависи от вноса на първични материали от Русия и Украйна. Вносът от Гърция се реализира през „ Стомана”, само че цените към този момент са сензитивно по-високи.

Вчера управленията на строителната камара и на сдружението на общините се срещнаха и одобриха общо решение, с които желаят страната да индексира строителни планове приблизително с 30% поради повишаването на материалите. Проучване на сдружението на общините е посочило, че в противоположен случай е застрашено осъществяването на европейски планове за 2,2 милиарда лева.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР