Оспорването на областния управител за продажбата на 16 имотa общинска

...
Оспорването на областния управител за продажбата на 16 имотa общинска
Коментари Харесай

Съдът отхвърли жалбата на областния срещу продажбата на общински имоти във Варна

Оспорването на регионалния шеф за продажбата на 16 имотa общинска благосъстоятелност, утвърдена от Общински съвет, е отхвърлено от Административен съд, оповестиха от институцията за Moreto.net. Според съда решенията за продажба са взети от способен орган (Общински съвет - Варна), не са позволени нарушавания и в тази връзка, оспорването на регионалния шеф е безпричинно.

Съдът смята за безпричинно възражението на оспорващия, че се касае за парцели обществена общинска благосъстоятелност. Към момента на взимане на решенията, към всяко от предложенията са приложени настояща данъчна оценка. Съдът приема, че оспореното решение не опонира и на задачата на закона. Органът на локално самоуправление е задължен да упражнява пълномощията си като разпоредник с общинско имущество в полза на общността.

„ В случая, от Общински съвет – Варна е взето решение за възмездно предписание с общинското имущество, при съблюдаване на нормативните условия за това – посредством обществено оповестен конкурс, с авансово одобрени условия, при начална цена – пазарната стойност на всеки от парцелите “ – се споделя в решението на съда.

Съдът заключва, че оспорените решения са взети от способен орган, в предписаната от закона форма, не са позволени нарушавания, нито на материалния закон, нито на административно-процесуалните правила, при вземане предвид задачата на закона. В тази връзка, оспорването на регионалния шеф се явява безпричинно, заради което и следва да бъде отхвърлено.

Припомням, че делото бе формирано по 2 тъжби: на Областния шеф, с която нападна решения на Общински съвет – Варна, на съображение на които Община Варна би трябвало да реализира продажби на 16 недвижими парцела във Варна и на Г.С. против решения на Общински съвет – Варна, на съображение на които Община Варна би трябвало да реализира продажби на 2 недвижими парцела, които се намират в „ Аспарухово “, с. о. „ Зеленика “, чиято е продажба е планувано да се реализира посредством обществено оповестен конкурс. Жалбата на частното лице е отхвърлена заради липса на директен или персонален юридически интерес по въпроса.

Решението предстои на обжалване пред Върховния административен съд.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР