Оспорвана се очертава да е битката за София.В нея се

...
Оспорвана се очертава да е битката за София.В нея се
Коментари Харесай

Оспорвана битка за София: 21 претенденти ще се борят за кметското място

Оспорвана се обрисува да е борбата за София.
В нея се включват 21 кандидати да седнат на кметския стол.
Малцина от тях са професионални политици, множеството идват от бизнеса,

от музикалните среди, от медиите, от неправителствения бранш.

Големите обединения заложиха на ексцентрични претенденти, по-малките – на тествани партийни фрагменти.

Тъкмо ексцентричните кандидатури провокираха най-вече въпроси – за връзките власт – медии и на бизнеса със структурите на някогашната Държавна сигурност.

Първи своята номинация оповестиха от ПП-ДБ, издигайки IT бизнесмена и човеколюбец Васил Терзиев. Зад кандидатурата му застанаха още две обединения – неотдавна учредената партия „ Спаси София “, чийто водач Борис Бонев оглави листата за общински съветници, и гражданската организация „ Екипът на София “.

За изненада на номиниралите го, вместо да ентусиазира младите и бизнес дейните, към Терзиев се разшумя поради разкритието,

че неговите родственици са заемали виновни позиции в структурите на Държавна сигурност – родителите му, дядо му, брата на дядо му, чичо му – от офицери до началници на Трето ръководство, т.е.

Военното контраразузнаване, и на Четвърто, което пък е работило по научно-техническото направление. Част от водачите на Демократична България бяха сюрпризирани от това обилие. Терзиев трябваше да дава отговор на въпроси кой му е оказал помощ да започва бизнеса си за милиони. В последна сметка той се извини поради потеклото си.

От ГЕРБ-СДС пък избраха да разгласят името на своя претендент ден преди крайния период за регистрация. Обещаха да е ексцентричен и по този начин и се оказа.

Издигнаха журналиста и досегашен шеф на новините в бТВ Антон Хекимян, той ще води и съветническата листа.

Номинацията му провокира куп въпроси за скрити зависимости сред политици и медии и напрежение сред НЕкоалиционните сътрудници, подкрепящи държавното управление, поради отхвърли на ПП-ДБ да обещаят поддръжка за балотажа, в случай че не стигнат до него.
Нестандартен се оказа и методът на Българска социалистическа партия.
След дълго премисляне синдикалистката Ваня Григорова одобри поканата да е претендент за кмет на алените, оглавявайки и листата им за общински съветници.

И тримата дадоха поръчки за победа, дадоха обещание проверка на досегашното ръководство и смяна. Обещаха, несъмнено, да почистят града, да спрат презастрояването, да решат въпроса с недостигащите места в детските градини.

На първите двама се готви да е опция някогашният десен народен представител и някогашен общински консултант Вили Лилков – в миналото знаково лице на Съюз на демократичните сили и на ДСБ, които в този момент поддържат Терзиев. Лилков е повдигнат от локалната коалиция „ Синя София “, в която влизат други знакови сини лица от началото на прехода. Когато разгласи кандидатурата си, имаше упования, че ще бъде подсилен от ГЕРБ.

Има Такъв Народ, „ Възраждане ”, а и Вътрешна македонска революционна организация заложиха на тествани партийни фрагменти – надлежно сценаристът Ивайло Вълчев, финансистът Деян Николов – и двамата депутати, и актуалният общински консултант Карлос Контрера, който от съдружник при започване на мандата си, се трансформира в критик на ГЕРБ.

От Движение за права и свободи оповестиха, че няма да издигат собствен претендент за кмет и няма да поддържат никого.

За „ Български напредък “ – партията на експремиера Стефан Янев, на вота в София играе някогашната районна министърка в неговия длъжностен кабинет Виолета Комитова.

В борбата за стола на “Московска ” 33 се включи и Красимир Стойчев – познато лице от началото на прехода. Той основава първия мобилен оператор “Мобилтел ”, в този момент се занимава с консултиране на компании за произвеждане на зелена сила. В борбата още веднъж се включва и известният артист Светослав Витков.

Коментарите за кандидатурите и любимците в борбата са разнопосочни – от „ инспекция на сглобката “, през „ опит за флирт с гласоподавателя посредством неполитически лица “ до „ обезверен ход “.

Битките по върховете едва отекват измежду гласоподавателите, някои от които още не са решили дали изобщо ще отидат до урните.

Източник: БНР
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР