Оспорвана надпревара за кметския пост в София с лек аванс

...
Оспорвана надпревара за кметския пост в София с лек аванс
Коментари Харесай

Алфа рисърч с последни данни за кметската надпревара в София

Оспорвана конкуренция за кметския пост в София с лек задатък за сегашния градоначалник Йорданка Фандъкова (36,3%) пред Мая Манолова (34,6%). Сериозна преднина за ГЕРБ във вота за общински листи (32,1%) пред Българска социалистическа партия (21,4%), само че незадоволителна за болшинство в бъдещия Общински съвет, написа Novini.bg.

``
реклама

Затвърждаване на мощните позиции на Демократична България, реализирани на европейските избори – 15,5% избор за общинска листа и 10.7% за нейния претендент за кмет Борислав Игнатов. Това са главните трендове, регистрирани от представително за столичните избиратели проучване на организация " Алфа Рисърч ", извършено в интервала 3-7 октомври 2019 година измежду 801 пълнолетни жители с право на глас в локалните избори.Детайлният прочит на резултатите, отразяващи публичните настройки 10 дни след старта на предизборната акция, разрешава да се откроят следните по-важни акценти:

Заявената изборна интензивност доближава 45,3%. Тя е към този момент с към 4 пункта по-висока от тази през 2015г. и по всяка възможност ще резервира, а евентуално и надвиши тази стойност, заради по-високата готовност на гласоподавателите, предизвикана от мощните кандидатури и действителното съревнование сред тях.



Разбираем е високият интерес към локалните избори в столицата и символното значение да бъдеш политически показан точно в нея. Което дефинира и огромният брой кандидати за кметския пост: 30 – през 2007г., 25 – през 2011, 21 – през 2015 и 20 – през актуалната, 2019г. Ясната дясно-центристка ориентировка на гласоподавателите обаче в най-големия и с максимален стопански капацитет български град, много изрично е определяла спечелилия, без значение от множеството кандидатури. В случая, в противен случай, сме очевидци на доста по-оспорвана и амбициозна борба, тестваща прекосяването на дясно-центристката в ляво-центристка външна страна. Плюсът за Йорданка Фандъкова е, че съумява да удържи гласоподавателите на ГЕРБ в тази комплицирана настройка. Плюсът за Мая Манолова е, че съумява да разшири обичайния Българска социалистическа партия избор с близо 10 на 100. В тази обстановка, при балотаж, основен ще е ценностният избор на симпатизантите на Демократична България, които ще дефинират в огромна степен пътят към и на София.



Кандидатът на така наречен градска десница, арх. Борислав Игнатов, събира все още 10,7% избор измежду твърдо решилите да гласоподават. Поради по-слабата си начална известност по отношение на останалите, той има капацитет за растеж, най-малко до равнищата на листата (15,5%).

Евроизборите демонстрираха електоралната успеваемост на Ангел Джамбазки и залагайки още веднъж на него, Вътрешна македонска революционна организация отбелязва двоен пробив – усилва резултата си за общинската листа (6,1%) и реализира четвърта позиция за кметската конкуренция (6,9% избор за Ангел Джамбазки).

Кандидатът на другояче дейното гражданското съдружие „ Спаси София “ търпи, от една страна, конкуренцията на огромните партии, а от друга, на надалеч по-разпознаваемия конкурент, състезаващ се в неговата група, тази на “независимите кандидати “. В резултат, той остава на пета позиция с положителния за този профил претенденти резултат от 4,8%.

Останалите 15 участници събират сумарно малко под 7 на 100 от вота на твърдо решилите да отидат до урните.



Вотът за партийните листи сочи водещи позиции за ГЕРБ, на 10 процентна отдалеченост от Българска социалистическа партия (32,1%: 21,4%). Трета позиция за Демократична България (15,5%). Имайки поради следената и на Евроизборите податливост техните гласоподаватели да се активизират в последните дни преди вота, може да се чака спомагателен растеж на тази групировка. Вътрешна македонска революционна организация с 6,1% е идващият сигурен участник в бъдещия Столичен общински съвет.

Макар и на още ранен стадий от акцията, има съществени учредения да се допуска, че бъдещият 61 членен СОС ще бъде съвсем толкоз фрагментиран, колкото и сегашния. През 2015г. в настоящия състав влизат представители на 9 листи. В бъдещия могат да се чакат сред 7 и 9 листи, без ясно болшинство. Което занапред вещае сложни времена за столичния кмет. И тествания за политическите тактики и управнически задължения на подкрепящите го политическите сили.

Настоящото проучване е извършено в интервала 3 – 7 октомври 2019г. от " Алфа Рисърч ", разгласява се на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства. Изследването е извършено измежду 801 пълнолетни жители от гр.София с право на глас в локалните избори. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление по домовете на интервюираните лица.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР