Оспорван резултат на президентските избори в САЩ може да доведе

...
Оспорван резултат на президентските избори в САЩ може да доведе
Коментари Харесай

Оспорван резултат на президентските избори в САЩ може да доведе до срив на пазарите

Оспорван резултат на президентските избори в Съединени американски щати може да докара до трагичен спад на фондовите пазара. Това съобщи пред Си Ен Би Си ветеранът вложител Марк Мобиус.

„ Това е действителен проблем “, сподели Мобиус, откакто бе запитан какви биха били следствията от оспорван избирателен резултат, при който спечелилият няма да бъде явен седмици или месеци след гласуването на 3 ноември.

„ Ако се случи нещо такова, пазарите са в огромна заплаха. Те няма да харесат този резултат и ще станем очевидци на сериозна промяна, в случай че не и на трагичен спад на тържищата. Така че това е доста, доста огромен проблем “, добави той.

До подобен сюжет може да се стигне в случай че претендентът, който бъде разгласен за губещ, не признае изборните резултати. По-рано актуалният държавен глава на Съединени американски щати Доналд Тръмп отхвърли да поеме ангажимент за спокойно предаване на властта, в случай че загуби изборите от претендента на демократите Джо Байдън.

Мащаба на пазарния срив ще зависи от продължителността на диспута, сподели Мобиус, като прибавя, че в случай че разногласието стигне до Върховния съд, процеса по оповестяването на победител може да отнеме много време и да сътвори огромна неустановеност – нещо, което пазарите „ ненавиждат “.

Според вложителя евентуална победа на Тръмп би се отразила по-добре на пазарите.

„ Всичко се свежда до налозите. Както знаете, Тръмп дава обещание ново понижаване на налозите. Демократите възнамеряват да усилят данъчното облагане на богатите и на корпорациите. Това е доста значима тематика за пазарите “, споделя още Мобиус.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР