Особеността на всеки двигател с вътрешно горене е, че в

...
Особеността на всеки двигател с вътрешно горене е, че в
Коментари Харесай

Ето кога трябва да промиете двигателя на автомобила си

Особеността на всеки мотор с вътрешно горене е, че в него се натрупват утайки и така наречен въглеродни отлагания. А това замърсяване може да докара до щета на мотора, тъй че е належащо промиване. по кое време и по какъв начин би трябвало да се направи?

Промиването на мотора е превантивна процедура за разчистване на мотор с вътрешно горене от отлагания, утайки и други замърсители. За това се употребяват специфични добавки или масла. Те оказват помощ за разграждането на продуктите от непълното изгаряне на горивото, износването на триещите механизми и други твърди отлагания в мотора, написа AutoMedia.bg.

Въпреки разнообразието във връзка с добавките за промиване, тези " коктейли " работят по почти еднакъв метод. Съставът се излива в мотора и моторът се оставя да работи на луфт. През това време течността циркулира през системата и отмива замърсителите.

Плюсовете от такава промивка са:

- Ако каналите за масло са запушени, ще бъде мъчно за мотора да работи с цялостен потенциал. Промиването оказва помощ за попречване на запушвания и други следващи проблеми.

- Новото масло остава по-чисто по-дълго време. Промиването ще помогне да се избегне смесването на остатъците от остарялата грес с новата.

- Натрупването на отлагания и други частици директно визира работата на моторите с вътрешно горене, а процедурата по промиване ви разрешава да възстановите масления филм върху триещите се елементи.

- Почистването на веригата ще разреши свободна циркулация на новото масло в мотора, което ще повлияе позитивно на работата му.

В някои случаи потреблението на промивка е целесъобразно и може да удължи живота на мотора. При мотори с огромен пробег повишеното формиране на утайки се дължи на общото изхабяване на групата цилиндри-бутала, гумичките на клапаните и прекомерно дълги шпации сред промяна на масло.

Всички тези фактори водят до ускорено замърсяване на мотора, стареене на маслото и понижават времето за главен ремонт. Но промиването няма да избави мощно изхабен мотор, така че потреблението на промивка би трябвало да се преглежда индивидуално и по-добре в съгласие с механици в сервиза.

Кога да промиете мотора си?

Съвременните моторни масла, с помощта на добавките, са в положение да почистват добре мотора. Въпреки това, тяхната успеваемост понижава с времето. В комбиниране с огромен пробег, нередовна промяна на маслото или потребление на съмнителни смазочни материали, количеството замърсяване нараства. Промивката оказва помощ да се отървете от тях.

Ненавременната промяна на маслото е главната причина за отлагания и утайки. Но даже в случай че всички периоди са спазени, е невероятно изцяло да се почисти системата. Балансът може да бъде от 8% до 20%.

Ако сте закупили използван автомобил, не можете да разберете какъв брой постоянно и какъв тип масло е наливано от предходния притежател.

С съществена смяна в основата на маслото, да вземем за пример от минерално към синтетично. Важи и за обстановки, когато към мотора последователно се долива на пръв взор сходно, само че друго масло – по-евтино или от разнообразни производители.

Всяка примес е друга по състав и е по-добре да не се смесват. Препоръчва се промиване на мотора, в случай че антифриз или гориво попадне в системата, главно след по съществени поправки.

Кога няма потребност от промиване на мотора?

Понякога насъбраните отлагания в системата са единственото нещо, което защищава износените или напукани гарнитури от приключване на масло. В такива случаи по съвет на специалист е по-добре да намалите интервала за промяна на маслото и да употребявате лубрикант с високи почистващи свойства.

При закупуване на нов автомобил, както и при съществуване на директна възбрана от производителя. Например, в един от формалните си бюлетини General Motors декларира, че не утвърждава и не предлага промиването на бензиновите си мотори от 2020 година, заради вероятни повреди на съставените елементи им. Подобни указания можете да намерите и при други производители.

Ако сте единственият притежател на автомобил, който е сменил маслото в точния момент, тогава промиването на мотора не е належащо.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР