Особено актуален е този въпрос в парламентарната комисия по антикорупция,

...
Особено актуален е този въпрос в парламентарната комисия по антикорупция,
Коментари Харесай

Константин Бачийски: Кой в Народното събрание се страхува от истински работещи парламентарни комисии

Особено настоящ е този въпрос в парламентарната комисия по антикорупция, където съответните лица, доста постоянно не се явяват и бягат, като „ демон от тамян “, както и не предоставяха сведения и документи

Обсъждането на правилника за работа на Народното събрание сподели кои партии одобряват парламентарните комисии, като значима част от законодателния развой и парламентарния надзор и кои се отнасят към тях като към периферни структури – разяснява Константин Бачийски, представител на групата на „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ в Народното събрание.

Бургаският народен представител предложи на сътрудниците си при приемането на правилника (който е със силата на закон) да се срещнат на член 80 от Конституцията.

Според този текст „ Всички длъжностни лица и жители са длъжни да се явяват при повикване на съвещанията на комисиите в Народното събрание и да дават сведения и документи. “

По време на дебатите Бачийски уточни, като сериозен минус в досегашната работа на парламентарните комисии това, че те канят на свои съвещания по съответни въпроси длъжностни лица от  държавни или общински администрации, само че постоянно същите не се явяват, не дават сведения и документи, като по този метод осуетяват работата на комисиите на Народното събрание. Същевременно на процедура не носят никаква отговорност за отхвърли си от подпомагане, а от време на време обсъжданите въпроси, касаят големи елементи от българското общество.

„ Особено настоящ е този въпрос в парламентарната комисия по антикорупция, където съответните лица, доста постоянно не се явяват и бягат, като „ демон от тамян “, както и не предоставяха сведения и документи. Има случай на лица, които от няколко Народното събрание не може да ги забележим. Ситуацията беше безусловно да чакаме „ от починал писмо “, а сходно безконтролно отношение води до омаловажаване на ролята на Народното събрание, като основна институция в страната – споделя депутатът.

Затова бургаският депутат насочи публично предложение да се планува глоба за неявилите се длъжностни лица. Ако те са били поканени и призовани на съвещание на съответните парламентарни комисии, само че не са показали основателна причина за отсъствието си, да бъдат санкционирани в размер до 2000 лв. при първи случай, а при втори случай до 5000 лв..

Против предлагането на Бачийски гласоподаваха народните представители от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ.

„ Не разбирам отхвърли на сътрудниците да регламентираме тези наказания. Изявленията им, че няма международен образец, който да последваме, бяха безусловно погрешни. Подробно обследвахме сходни практики в над 20 юрисдикции по света където Народното събрание постанова такива наказания. Например в Германия, една от най-утвърдените демокрации в Европейски Съюз, при сходни случаи се постанова глоба до 10 000 евро за тези жители и представители на държавни институции, които са били поканени, само че не са се явили на съвещание на комисиите в Бундестага. Там даже плануват опция за наложително довеждане, само че ние не отиваме толкоз надалеч, а предвиждаме единствено налагането на санкция ", показа Бачийски.

Според бургаския депутат с отхвърли си да плануват въвеждането на каквито и да е наказания за лицата, които показват очевидно пренебрежение към работата на парламентарните комисии, депутатите от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ са изпратили сигнал към избрани кръгове, че са недосегаеми в нарушаванията и не подлежат на надзор даже от Народното събрание.

Константин Бачийски признава, че съгласно персоналното му чувство някои от депутатите наподобява се опасяват, че с приемането на тези ремонти парламентарната комисия по антикорупционна може в действителност дейно да проработи и по тази причина по всички вероятни способи се опитат да попречат на това.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР