Основното задължение на правителството е да намери баланса между грижите

...
Основното задължение на правителството е да намери баланса между грижите
Коментари Харесай

Даниел Лорер от Шумен: Енергийната зависимост от Русия приключва, целта за еврозоната остава 1 януари 2024 г. -

„ Основното обвързване на държавното управление е да откри салдото сред грижите за хората и предприятията и фискалната дисциплинираност, тъй че да имаме един недостиг в границите на нужното за България, с цел да влезем в еврозоната на 1 януари 2024, както сме си дали обещание. За момента това се случва и аз имам вяра, че ние се движим по график. “

Това съобщи пред кореспонденти в Шумен министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер.

Лорер дойде в Шумен за старта на нови индустриални мощности в „ Алкомет “ АД – най-големият български производител на алуминиеви артикули. „ Тук сме, тъй като желаеме да продължим да поддържаме сходни вложения в българската стопанска система, това е експортно насочено дружество. Ние се стремим да поддържаме точно такива, тъй като знаем, че те основават повече добавена стойност за българската стопанска система. Растежът на стопанската система е това, което е значимо, тъй като той се трансформира в напредък на нашите приходи, което в последна сметка е задачата на нашето ръководство “, разяснява Лорер.

Министърът на нововъведенията и растежа приказва и за обстановката с цените на енергоносителите и тяхното въздействие върху българската стопанска система. „ Взехме ограничения по отношение на енергийните носители и геостратегически във връзка с енергийната взаимозависимост на България от Русия. Тя е на път да завърши както във връзка с газа, по този начин и във връзка с петрола, което може да отнеме малко повече време, само че ще се случи. Като цени аз съм уверен, че те ще бъдат доста конкурентни на фона на европейския пазар. Създадохме ограничения за цената на тока - до юни тя е обезпечена, по-късно ще има дълготрайни ограничения. Правителството е квалифицирано за всевъзможни обстановки. Не бих желал да злоупотребявам дали инфлацията ще се развива, ще остане същата или ще продължи, само че нашата задача е да търсим благоприятни условия за стопански напредък, тъй че растежът и приходите да изпреварват инфлацията “, добави министърът.

На репортерски въпрос за това до каква степен глобите против Русия са засегнали бизнеса на компании у нас, работещи с съветския пазар, Даниел Лорер отговори, че евентуално това съдействие не е било в огромни мащаби. „ Явно не са били толкоз доста предприятията, насочени към експорт за Русия, тъй като износът на България още веднъж се усилва, индустриалното произвеждане на България още веднъж е рекордно през последните месеци, тъй че българската стопанска система, доколкото е била подвластна от съветски контрагенти или клиенти, очевидно е съумяла да се пренастрои и сега всички стопански индикатори са доста положителни за това положение на нещата. "

Косвено думите на министъра удостовери ръководителят на надзорния съвет на „ Алкомет “ АД в Шумен Фикрет Индже. „ Тази година цифрите са доста положителни. Например, за първите четири месеца ние сме продали продукция на стойност 350 милиона евро, а 95 % от тази продукция е предопределена за експорт. Тази заран сътрудниците направиха едни сметки и ми ги сервираха, в случай че са правилни цифрите, то ние вършим 1 % от целия експорт на България “, разгласи Индже.

Министър Даниел Лорер натисна алегорично копчето на пулта за ръководство на новите мощности, в които са вложени 5,4 милиона евро, допълнение към към този момент прелюдия в употреба леден валцов стан SMS – една от най-мащабните вложения на компанията на стойност 30 благ. евро. След стартирането в употреба на новите машини във Валцов завод 2, се чака увеличение на потенциала на валцовите артикули с 25%, а компанията ще може да създава 75 000–80 000 тона валцов прокат годишно.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР