Основното й предимство е, че може да работи дори на

...
Основното й предимство е, че може да работи дори на
Коментари Харесай

Създадоха Collapse OS – операционна система за пост-апокалипсиса

Основното й преимущество е, че може да работи даже на 8-битови процесори, които се употребяват в елементарни устройства като касови апарати и калкулатори

След десетилетие хората ще би трябвало да търсят съставни елементи за нови компютри безусловно в планините от отпадък, счита основателят на Collapse OS (снимка: CCO Public Domain)

Софтуерeн разработчик сътвори операционна система , която съгласно него може да преживее идния апокалипсис на човечеството . Платформата ще работи на компютри, които хората ще сглобяват от съставни елементи, намерили в депата за боклуци .

Според Върджил Дупрас, в обозримо бъдеще – до към 2030 година – международната верига за доставки на съставни елементи ще престане да бъде ефикасна и даже ще се унищожи изцяло, заради дефицит на материали. Това ще докара първо до внезапно понижаване, а по-късно до цялостно прекъсване на производството на микроелектроника, вследствие на което хората ще би трябвало да търсят съставни елементи за нови компютри безусловно в планините от отпадък.

Ето за какво той е създал системата Collapse OS, която е оповестена като план с отворен код в известния уеб запас GitHub (собственост на Microsoft). На едноименния уебсайт collapse.org програмистът разкрива за какво е основал системата и какви са нейните благоприятни условия. Системни условия не са оповестени, нито е известно на какво ядро стъпва Collapse OS.

Пост-апокалиптичен свят

Върджил Дупрас счита, че главният проблем на пост-апокалиптичните консуматори ще бъде обвързван с микроконтролерите. Да, хората ще се снабдяват с тях от дънните платки на компютри и други устройства, само че няма да могат да ги препрограмират за нови потребности. „ След няколко десетилетия компютрите ще стигнат до такова положение, че към този момент няма да бъдат ремонтируеми. Хората към този момент няма да могат да програмират микроконтролери ”, споделя Дупрас на уеб страницата си.

Според разработчика, главното преимущество на Collapse OS е, че ще оцелее след апокалипсиса. Системата може да работи даже на 8-битови микропроцесори Z80, които се употребяват в относително елементарни устройства във връзка с електрониката като касови апарати и калкулатори.

Дупрас е проектирал Collapse OS особено за работа с такива микропроцесори – разработчикът е сигурен, че заради необятното си разпространяване, те най-вероятно ще попаднат в ръцете на „ копачите ”, за разлика от 16- и 32-битовите чипове.

Основни функционалности на Collapse OS

Проектът Collapse OS е на ранен стадий на развиване, само че в системата към този момент са интегрирани редица съществени функционалности. Десетина години преди датата на апокалипсиса по календара на Дупрас, неговата система се е научила да редактира текстови файлове, да чете данни от външно устройство и да копира информация на медии, да възпроизвежда себе си и в това време да компилира изходни файлове на асемблерен език за цяла гама централни процесори и микроконтролери.

Също по този начин системата поддържа редица интерфейси и въвеждане на данни от всекидневно устройство като клавиатурата. Предвидена е също поддръжка на SD карти памет.

Направи си самичък

По думите на Дупрас, Collapse OS може да работи доста добре на независимо съединени компютри от най-базово равнище. Той е пуснал настоящата версия на системата на домашно съединен компютър с микроконтролери Z80, наименуван RC2014.

Разработчикът означи, че на доктрина, Collapse OS би трябвало да работи даже на игрови конзоли. Като образец той показва класическата подпора от четвърто потомство Sega Genesis, излязла на пазара през 1988 година Система, работеща на тази подпора, може да се управлява посредством джойстик или клавиатура със специфичен адаптер.

Основните функционалности на Collapse OS няма да бъдат лимитирани, защото задачата на Дупрас е да сътвори пълноценна операционна система, която да е комфортна за потребление. Той разгласява отворения код на Collapse OS в портала GitHub и приканва останалите разработчици да се причислят към плана.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР