Основното, с което ще продължим, е процесът по въоръжаване и

...
Основното, с което ще продължим, е процесът по въоръжаване и
Коментари Харесай

Проектите на армията в начален етап във втория мандат на Димитър Стоянов

Основното, с което ще продължим, е процесът по въоръжаване и рационализация на българската войска. Трябва да съберем нужната причина за създаване на нужната инфраструктура на летище " Граф Игнатиево ". Опитваме се да наваксаме, само че уповавам се до 2024 година да сме завършили с всички инфраструктурни планове на летище " Граф Игнатиево ". Това съобщи служебният министър на защитата Димитър Стоянов на брифинг за старта на втория мандат на служебния министър.

Другата цел пред военния министър - да се задействат плановете по контракта с F-16. Има 6 плана, според рамковото съглашение, от които единствено един е в ръководство на Министерство на защитата. Останалите 5 плана не са мръднали с милиметър.

Продължава работа и по правене на Националната отбранителна тактика.

Всички планове, които са стартирани досега - и за корабите, и самолетите, са на избран стадий. Поставянето на условие за придобиване на отбранителна дарба по европейски стандарти е нов термин. Интересно е да се каже за какво е била неприета и неразгледана програмата за отбранителна тактика, недоумява Стоянов.

188 потребности и качества са нужни да бъдат развити в българската войска. Програмата, която се прави, касае придобиването на материалната част, а не става въпрос за водачество, доктрини и организации, посочи Димитър Стоянов. Другият проблем е, че МО било лимитирано да купува въоръжение и техника от страни от Европейски Съюз и НАТО, като отпаднали страни като Израел и Швейцария.

Димитър Стоянов подсети по време на конференцията и какво е приключил в първия си мандат като длъжностен министър на защитата. Той изясни, че една от амбициозните задания на Министерството на защита е да се форсира процесът по рационализация на българската войска. Програмата обаче не била прегледана в комисията по защита и не била импортирана в Народното събрание. По съответните планове за модернизацията в сухопътни войски - рестартиран е планът за пехотата, като сега е на идващ стадий подготовка за оферта.

Подготвено било искане за придобиване 155 милиметрови гаубици, готови са предложения за рационализация на танковете Т-72. За военноморските сили са подписани 3 контракта за въоръжение на патрулните кораби.

Във Военновъздушни сили бил подписан контракт за втори транш самолети F-16, като през месец октомври били открити първите строителни площадки. Подготвено е искане за предложение на оферта за 3D радара, квалифицирано е искане за придобиване на зенитно ракетни комплекси със междинен и отдалечен обхват. За заместващата платформа времето не работи в интерес на МО и към момента няма получена оферта. Поставеният период е до 15 февруари да има дефинитивно предложение за заместващата платформа. Ако МО не получи оферта, работи по три спомагателни варианти.

Стоянов подсети и за образуване на многонационалната бойна група, чиито развой е съгласуван от Министерство на защитата. Увеличени са и стипендиите на курсантите сред 5 и 25% в допълнение. В развой на подготовка са промени за увеличение на размера на военнослужещи за присъединяване в задачи зад граница, като нарастването ще бъде сред 11-18%. МО обаче не съумяло да обезпечи нужните аварийни елементи и мотори за МиГ-29. Има още няколко варианти - ремонт на моторите, като има още една възможност, която е осъществена преди седмица. Вероятността да спрем да носим бойно дежурство е основна и огромна, предизвести още веднъж Стоянов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР