Основното, което трябва да научат наследници на престола, е как

...
Основното, което трябва да научат наследници на престола, е как
Коментари Харесай

Кой е възпитавал царските деца и на какво са ги учили

Основното, което би трябвало да научат наследници на престола, е по какъв начин да ръководят страната.

Те усвояват и военни дисциплини, непознати езици, естествени науки, философия. Но не не помнят да ги приучат и към работата в градината и към занаята.
Петър I
 Неизвестен художник. Портрет на царевич Петър Алексеевич, 17 - 18 век; Лист от тетрадките на Петър I по аритметика, 1688-1689 година

Неизвестен художник. Портрет на царевич Петър Алексеевич, 17 – 18 век; Лист от тетрадките на Петър I по аритметика, 1688-1689 г.Wikipedia/Shakko; Свободни източници

Бъдещият император стартира да се образова веднага щом прохожда. Още на годинка, с изключение на играчки, му обезпечават и „ занимателна книга “ с картинки на битова тема. Когато става на пет години, наследникът на трона е поверен на грижите на писаря Петър Зотов: преди да бъде позволен до този пост, знанията на бъдещия преподавател са тествани от богослова Симеон Полоцкий. По време на уроците наследникът усвоява просветеност, среща се с Псалтира, Евангелието и Часослова.

Петър се интересува от точните уреди за премерване и моли да му донесат астролабия и да го научат да я употребява. Така се случва запознанството му с холандския търговец Франц Тимерман, който го среща с основите на математиката, геометрията, строителството и корабното дело.

 Никита Зотов учи Петър I на разнообразни науки. Миниатюра от историята на Петър I от П. Крекшин

Никита Зотов учи Петър I на разнообразни науки. Миниатюра от историята на Петър I от П. КрекшинСвободни източници

През 1688 година в Измайлово те намират остаряла лодка – възобновяване ѝ е първата стъпка към основаването на съветския флот. Само след няколко години Тимерман провежда за Петър I странствуване до амстердамските корабостроителници, а по-късно се занимава със строителство на кораби. Военноинженерно дело на Петър преподават шотландецът Патрък Гордън и швейцарецът Франц Лефорт, като теоретичните познания приключват с маневри.
Павел I
 Портрет на великия княз Павел Петрович като дете, 1761 година

Портрет на великия княз Павел Петрович като дете, 1761 г.Фьодор Рокотов/Руски музей/Свободни източници

Романови стартират да се занимават със систематичното обучение на наследниците си едвам през XVIII век. След като е назначен за ментор на великия княз Павел Петрович, дипломатът Никита Панин взема решение да възпита един образован монарх, комуто няма да са непознати въпросите на политиката и стопанската система, изкуството, езиците, историята и философията. Самият той избира преподавателите на сина на Екатерина II. Така, митрополитът на Москва и Коломна Платон учи Павел на божиите закони; геометрия и аритметика му преподава Семьон Порошин, а италианският композитор Винченцо Манфредини го образова да свири на клавесин. Придворните означават обширните знания на великия княз по история, география и математика, както и свободното му притежаване на френски, немски, славянски и латински. Павел разполага с обширна библиотека, купена му от императрицата в блян да го възпита в обич към трудовете на Волтер, Дидро и Монтескьо.
Александър I


„ Портрет на великите князе Александър Павлович и Константин Павлович “, 1764 г.; Портрет на Иван Иванович Бецки в халат, 1776 г.Ричард Бромптън/Ермитаж/Свободни източници; Ермитаж/Свободни източници

Екатерина II персонално следи за възпитанието на внуците си – бъдещия император Александър I и великия княз Константин Павлович. Тя споделя възгледите на британския мъдрец Джон Лок, който счита, че средата, в която пораства едно дете, въздейства върху образуването му като персона. Александър и Константин учат по „ Бабината писменост “ – в нея императрицата излага освен визиите си за науката, само че и за нравствените полезности – усърдие, почтеност и доста други. Своите истории тя поддържа с пословици, както и с цитати от антични философи.

За образователния проект дава отговор персоналният секретар на Екатерина II Иван Бецкой. Общуването с преподавателите не свършва с класната стая: Александър I построява доста топли връзки с наставника си Фредерик Сезар Лагарп. Той идва от Швейцария да преподава френски, само че скоро създава общ проект за образование, който Екатерина поддържа.  В продължение на 10 години той дава отговор за образованието на юношите, дава им уроци по география, история, право, литература. Лагарп отделя изключително внимание на историята, на античните философи и на мислителите от епохата на Просвещението, като се старае да възпита у учениците си високи морални правила.

Освен това, наследниците учат освен науки, само че и елементарна работа в градината и занаяти – да вземем за пример, Александър Павлович се занимава със земеделие и дърводелство.
Николай I
 Влизане на съветски войски в Париж. 31 март 1814 година: незнаен художник - по оригинала на И. Ф. Югел по рисунка на В.-Л. Волф, 1815 година, Санкт Петербург; Николай I като дете, 1869 година

Влизане на съветски войски в Париж. 31 март 1814 година: незнаен художник – по оригинала на И. Ф. Югел по рисунка на В.-Л. Волф, 1815 година, Санкт Петербург; Николай I като дете, 1869 г.Всеруски музей на Пушкин/Свободни източници; Aloysius Roxtuhl/Свободни източници

Синовете на Павел I – Николай и Михаил, се готвят за военна  кариера, по тази причина подготовката им за живота се води главно от майори, генерали и полковници,  а отпред на всички тях е ръководителят на Първи кадетски корпус Матвей Ламсдорф.

Отношението към царските наследници е строго – санкционират ги за най-малкото нарушение и не се свенят да им ударят по някой пестник. Суровото образование се разведрява до известна степен от останалите преподаватели. Ученият Василий Куколник среща великите князе с римското и гражданското право. Курсът по политикономика се води от учителя на великите княгини Яндрей Щорх. Няколко години по-късно от тези лекции е формиран учебник. За да разширят кръгозора си, Николай и Михаил вървят на пътешествия: през 1814 година те отпътуват за Париж, с цел да видят по какъв начин приветстват съветската армия. А след още няколко години потеглят на пътешествия из родната страна.
Александър II
 Великият княз Александър Николаевич на кон, 1832 г.; Портрет на Василий Жуковски, 1837 година

Великият княз Александър Николаевич на кон, 1832 г.; Портрет на Василий Жуковски, 1837 г.Франц Крюгер/Ермитаж/Свободни източници; Иван Раймерс/Ермитаж/Свободни източници

Николай I помни какъв брой сурово е образованието му и избира поета Василий Жуковски за ментор на своя наследник. Той подхожда усърдно към работата си: отпътува в чужбина, с цел да изследва европейския опит, и сформира специфична стратегия. По тази стратегия Александър учи от 8 до 20 години и то не самичък, а с още две деца – Йосиф Вилегорски и Александър Паткул. Под управлението на Жуковски те учат съветски език, химия и физика. За учители на великите князе наставникът кани най-хубавите в съответните сфери. Уроците по право и политика се водят от законотвореца Михаил Сперанский, със статистиката, историята и географията ги среща Константин Арсениев, а въпросите на стопанската система им коментира финансистът Егор Канкрин. За изкусните дипломатически въпроси им споделя Филип Брунов, който дълго години е дипломат на Русия във Англия.
Николай II 
 Царят на 15 години с брат си

Царят на 15 години с брат сиБиблиотеката на Конгреса/Свободни източници

Образователната стратегия за наследника на престола е разпределена в 12 години: уроците се организират от 9 ч сутринта до 17 ч вечерта с паузи за гимнастика, обяд и разходки. Баща му Александър III се придържа към един доста елементарен принцип: „ Не ми е необходим порцелан. Трябват ми естествени, здрави съветски деца “. И тук ненадейно му оказва помощ преподавателят по британски Карл Хис. Той освен преподава непознати езици, само че и организира занимания по физкултура и съумява да приучи учениците си на обич към спорта. Езда, плуване, пукотевица и лов, лов на риба – Николай и братята му се увличат по най-различни интензивности.

Естествено, не не помнят и науките: министърът на финансите Николай Бунге дава отговор за икономическото им обучение, а Цезар Кюи, професор по фортификация и създател на романси и опери, им чете доктрина на военните укрепления.

създател: АННА ПОПОВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР