Основно ремонтираната и оборудвана сграда на бившата баня в Лом

...
Основно ремонтираната и оборудвана сграда на бившата баня в Лом
Коментари Харесай

Откриха новия социален център в Лом /снимки/

Основно ремонтираната и оборудвана постройка на някогашната баня в Лом към този момент е обществен център за обучение и грижи в ранна детска възраст. Центърът бе открит от кмета доктор Георги Гаврилов. Гости на събитието бяха историкът и социолог доцент Румян Сечков, педагогът Димитър Русинов – експерт по Неправителствени организации политики и Петрика Дулгеру от интернационалната организация REDI в Люксембург, която подкрепя Източна Европа и Балканите.
„ Благодаря на сътрудниците от „ Рома Лом “ и фондацията SAVE A CHILD от Норвегия, че успяхме да осигурим финансиране за осъществяването на този важен обществен план, който е ориентиран към най-уязвимите деца и родители. Ние реализираме един новаторски модел, в който локалната власт, дружно с цивилен сдружения и опита на една страна като Норвегия, работи екипно и сполучливо за възстановяване на достъпа до обучение, запазване на здравето и развиване на обществени умения за деца на възраст до 6 години “, сподели кметът.
Основният ремонт и оборудването на постройката е активност по плана „ Комплексен модел за обучение и грижи в ранна детска възраст в Община Лом “. Там ще правят действия в поддръжка на деца в ранна възраст и фамилии от уязвими групи за възстановяване на достъпа до здравна грижа, образуване на наставнически умения, възстановяване на фамилната среда, повишение на учебната подготвеност на децата и ограничение на предаването на бедността сред поколенията. В плана са включени 350 деца от 0 до 6 години, както и 200 родители, настойници или обгрижващи лица. Назначени са 19 обществени служащи и експерти.
Проектът се извършва от Община Лом в партньорство с Фондация „ Рома – Лом “ и Фондация SAVE A CHILD от гр. Трондхайм, Норвегия. Той е на стойност 461 642 евро и се осъществя в границите на 25 месеца. Средствата са обезпечени от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година по Програма „ Местно развиване, понижаване на бедността и усъвършенствано включване на уязвимите групи “.
По плана са основани три функционално свързани хъба за даване на услуги за обучение и грижи в ранна възраст за децата от целевите групи и техните родители. Трите хъба ще дават поддръжка за децата в ранна детска възраст и за достъп до обучение. Те ще подкрепят на прехода от фамилна към официална просветителна среда. Извършват се и действия, които ще подобрят достъпа до обществени и здрави услуги за деца от уязвими групи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР