Основно каските се делят на два основни вида: отворен и

...
Основно каските се делят на два основни вида: отворен и
Коментари Харесай

Как да си изберем каска?

Основно каските се разделят на два съществени типа: отворен и затворена (шлем). Отворените могат да имат визьор, а могат да бъдат и без. Предимството им е, че са леки и неангажиращи. Проблемът при тях е, че нямате никаква отбрана на брадичката и предната част на лицето. Доказано е, че при рухване тези елементи са извънредно уязвими и могат да понесат съществени вреди. Въпреки това доста хора ги избират, поради лекотата им, по-свободното чувство и по-доброто изстудяване. Такъв вид каска може да е подобаваща за градски условия и ръководство на скутери и дребни мотоциклети, само че не са целесъобразни за излизане отвън града с по-големи мотори и скутери, които допускат по-висока скорост.

Каските от затворен вид (шлем) оферират най-високото равнище на отбрана. Те се разделят на два типа: изцяло затворен вид и отваряеми (модуларни), които разрешават предната част да се подвига или отстранява от каската. Модуларните каски са желани от хора, които пътуват на по-дълги дистанции и са комфортни за монтиране на разговорни устройства. Много мотористи ги употребяват и в градски условия, поради опцията да се карат като отворена каска. Като минус на този вид каски може да се уточни, че са по-обемисти и малко по-тежки, което се изяснява от механизмите за отваряне и дизайнът, обвързван с тях.


Какви да бъдат материалът и размерът?

Следващият аспект е материалът, от който е изработен корпусът на каската. Изработват се от два съществени типа: пластмаса и композит (смес от специфични влакна и смоли). Това е обвързвано с класа на съответната каска и предназначението й. Отразява се на здравината на каската, тежестта и цената. Пластмасовите каски са по-тежки от композитните, само че са и по-достъпни като цена.

Всеки може самичък да направи своя избор и да избере подобаващата каска. Важното е да бъде с верния размер. Каската би трябвало да пасва компактно по главата. Тя не е шапка. Особено при покупка на първа каска доста хора си купуват по-голям размер, която след няколко излизания става още по-хлабава и при случай няма да ви резервира оптимално. След определянето на размера, посредством измерването на обиколката на главата в см, се стига до проба и модел на съответната марка. Няма каска, която да е комфортна за всички. Затова производителите, които оферират артикули от по-висок клас имат опция за избор на разнообразни по дебелина черва, които да паснат оптимално.

Съветът на Honda е да не вършиме компромис с каската, която ще изберете. И да имате поради, че даже и най-качествената каска има най-благоприятен период на потребление, обвързван с остаряване на материалите. Смята се, че животът на една каска е към пет години. В Honda можете да намерите каски и шлемове на международно известните италиански марки Nolan и X-lite.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР