Основно данните, свързани с по-лекото протичане на новия вариант на

...
Основно данните, свързани с по-лекото протичане на новия вариант на
Коментари Харесай

Д-р Илиев: Омикрон може да бъде доказан лесно, дори и без секвениране

Основно данните, свързани с по-лекото протичане на новия вид на коронавиурса Омикрон, идват от Африка. Не е ясно обаче дали в действителност разновидността е по-безопасен или хората там имат построен имунитет. Това сподели пред Нова тв доктор Аспарух Илиев, специалист по сигурност на имунизацията. По думите му има потвърдени случаи на хора без имунитет, които изкарват вируса тежко.

„ Рискът от заразяване с Омикрон при преболедували хора също е доста висок. В момента новия вид на ковид се популяризира със скорост, наподобяваща тази на разпространяването на морбили при липса на имунизация. Много бързо. Европа към този момент съумява да го ограничи в гнезна, България също се оправя добре. Омкрон елементарно може да бъде потвърден, даже и без секвениране, като относително рано може да бъде маркиран, че идва в страната ни”, изясни той.

Специалистът добави, че се намираме в сериозната фаза на болестта, като другата зима се чака да има доста облекчение от вируса. До тогава обаче контролът не трябва да се изпуска.

„ Голяма част от наложените ограничения не се съблюдават качествено. Говоря за носенето на маски, отбягване на събиране на огромни групи хора, следенето на документите. Само съблюдаване на рестриктивните мерки обаче може да ограничи разпространяването на коронавируса”, сподели още доктор Илиев.

Д-р Аспарух Илиев беше безапелационен, че основен детайл за справяне с Омикрон е слагането на трета бустерна доза от имунизацията. „ Не е късно и неимунизираните да стартират своя имунизационен курс”, добави той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР