Основният вирус на птичия грип е открит за първи път

...
Основният вирус на птичия грип е открит за първи път
Коментари Харесай

Птичият грип кацна на Антарктида

Основният вирус на птичия грип е открит за първи път край крайбрежията на Антарктида, което съставлява нов риск за някои локални типове, като да вземем за пример пингвините, оповестиха английски откриватели, представени от Агенция Франс Прес. 

Засега съществуването на вируса на птичия грип с висока патогенност (HPAI) е доказано при  антарктически морелетници (скуа) - тип морски птици, съгласно прессъобщение, оповестено  от Британската антарктическа работа (BAS), към която са прикрепени английските откриватели, работещи в този район.
       
Съобщение идва в миг, когато светът е обиден от най-тежката зараза от птичи грип в историята, подхранвана от този вирус, за който доста специалисти се притесняваха, че в последна сметка ще доближи до антарктическия континент.

Антарктида е централно място за размножаване на доста типове птици, което би могло да направи наличието на вируса изключително проблематично.
       
Британските откриватели са взели проби от телата на антарктически морелетници, открити мъртви на остров Южна Джорджия в  Атлантическия океан покрай най-южната част на Южна Америка. 

В тези проби е открит вирусът на птичия грип с висока патегонност (HPAI), като откривателите допускат, че той е пренесен от някои птици от Южна Америка. Континентът, значително пощаден от птичия грип, беше обиден тежко от последната зараза, която продължава към този момент две години, като десетки милиони домашни птици са обречени на кръвопролитие.

" Наличието на вируса в Антарктида е трагична вест. Ситуацията може да се промени доста бързо ", споделя Мишел Уили, специалистка по птичия грип в университета на Мелбърн.

Изследователите се притесняват, че вирусът в последна сметка ще се популяризира на южния континент и ще заплаши птици като пингвините, които не живеят другаде и заради това в никакъв случай не са имали опцията да изградят имунитет против този патоген.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР