Основният свидетел на прокуратурата Бисер Лазов предстои да бъде проблем

...
Основният свидетел на прокуратурата Бисер Лазов предстои да бъде проблем
Коментари Харесай

Бивши шефове в КТБ: Свидетелят Бисер Лазов ще е проблем за прокуратурата

Основният очевидец на прокуратурата Бисер Лазов следва да бъде проблем за прокуратурата. Той сподели пред медиите, че не е виждал Пеевски в КТБ. Лазов работеше за банката до 20 юни 2014 година и всеки ден идваше. Ние всички сме виждали Пеевски. Публична загадка е, че на Бисер Лазов бе предоставена опцията да придобие активи от кредитополучатели, поради които ние имаме обвинявания.
Това съобщи в предаването „ Честно казано с Люба Кулезич “ началникът на отдел „ Кредитиране “ в КТБ Георги Зяпков, който дружно с някогашният изпълнителен шеф на банката Георги Христов бяха посетители в студиото на Евроком. Поводът е миналите 5 години от затварянето на банката.

Бисер Лазов има ментори в лицето на прокуратурата и следствието, с които очевидно се е схванал, споделиха още някогашните админи в КТБ.

Георги Христов разяснява, че би трябвало да си спомним, не да честваме историята с КТБ. Тя не приключва със затварянето на КТБ. Голяма част от политическата класа и „ хайлайф “ направиха по този начин, че българския народ да обеднява от ден на ден след банкрута на банката

Не сме имали и нямаме контакт с политическия хайлайф на страната, както се твърди, ние сме били ангажирани да ръководим тази банка. КТБ не е финансирала политически планове. “ България без цензура “ се е родила посредством сдружения с някакво миноритарно присъединяване, само че това не е обвързвано с управлението на КТБ. И самия Цветан Василев е изказвал задоволително информация кой му е препоръчвал Бареков.

Втората половина на месец май 2014.г разбрах, че има война. Това стана ясно, когато се появи необслужване на заеми от Делян Пеевски. Тогава приказвах с Василев и това коментирахме, че има война. За 250-те милиона желани от Василев от Александър Ангелов - юриста на Пеевски, не ме учудва, тъй като го познавам и този жанр не му е непознат. Ние в банката разбрахме през този месец май, че нещо се случва.

Проблемът КТБ е политически проблем. Не че е обслужвала политически партии. Абсолютна легенда е, че има държавна помощ към Банката. Аз съм взел участие, дружно с министерството на финансите в отговорите по тези тематики пред Европейска комисия. Държавите пари са мит. Не са повече от 15% в бранш енергетика.

Защо споделям, че е политически казуса -това беше единствено ликвидна рецесия. Тогава нямаше държавно управление, имаше краткотрайно такова. И Българска народна банка и Фонда за гарантиране влоговете в банките (ФГВБ), които са юридически лица са самостоятелни. ФГВБ са финансирани от комерсиалните банки в страната. Той можеше да вземе решение за увеличение на капитала на банката единствено от совите средства. Вместо това се направиха едни амортизация на активи и то сдружения, които имат единствено консултантски контракти, а не за осъществяване на одит. Одит за 2014 година няма и в никакъв случай няма да има. Това, което направиха бяха едни съвещания. Трите консултантски компании получиха 1 милион и 200 хиляди лв.. Един одит на банка коства към 150 хиляди лв.. Ако фонда и Българска народна банка бяха взели решение с тези над 2 милиарда да усилят капитала можеше всичко това да не се случи.

С въпроса за КТБ се занимаваха непрофесионални организации, имам предвид и Народното събрание. В тази краткотрайна комисия само Румен Гечев има разбиране от банки.

Освен над 100 спомагателни цивилен каузи, по които сме ответници като някогашни админи на банката аз персонално, напълно скоро, се снабдих с още едно обвиняване за ОПГ, в което съм бил с Елена Йончева. Става въпрос за някаква нейна компания и заеми на Русенска Корабостроителница, която до колкото знам от скоро е в неплатежоспособност и има активи за милиони.

Мога единствено да предсказвам какви са претекстовете на Орлин Русев. Четох показанията му, в които той твърди че няма визия от кредитирането в банката, макар, че 12 години е на управителен пост. Русев също е ответник по тези над 100 цивилен желае – очевидно не се е доразбрал.

Лазов е много обстоен и обстоен и то много отвън обвинителния акт. Вероятно с цел да пресъздаде някаква атмосфера, единствено и единствено да не се озове в ареста.

Свидетелите могат да бъдат накаради да дават угодни на прокуратурата покзания. Аз и моите сътрудници и техните адовкати показахме неотстраними пороци са обвинителни акт. Единствеинят метод да се сътвори докастъчно материал е да се накарат свидететелите, които на са показали нито едно от имената на обвинените в този момент да го напарвят.

Направиха ни инспекции от КПКОНПИ и данъчни проверки – никакви констатациии, няма за никой от нас, чисти сме като сълзи. Това очевидно ги вбеси

От отбраната оповестиха, че ще пледират безотговорност на подзащитниците си, тъй като с тези обвинявания против нас, затези суми, нкой няма никакви благосъстояния.

Георги Зяпков разяснява, че цялата тази преса и медии, която се изрича отрицателно за бившето управление на банката дължи пари на банката. Изказват се, че банката е била пирамида и че това се дължи на Цветан Василев. Последните пет години се вижда тотална непросветеност на всички квестори, синдици, ФГВБ и кой ли не, които се упражняват върху банката.

Всичко това нямаше да се случи в случай че не бяха предизвикани събития 10 дни преди 20 юни 2014 година, в случай че тогава нямаше тотална медийна война против банката. Тя отстоя на офанзивата и устоя макар големите изплатени суми.

Първо демонстрираха 4-5 патрулки по какъв начин паркират пред банката и влизат униформени, снимаха се единствено табелите на банката. Ние имахме информация, че опашките понижават. Тогава пуснаха тежката артилерия, в която отново интензивно участваха медиите.

Опасно е това което приказва Йордан Цонев, че една страна е спечелила от банкрут на една банка. Когато затвориха КТБ ФГВБ се изпразни. Над 360 милиона лв. се изгубиха на държавни предприятия – това Цонев го не помни, налозите, които стопираха да заплащат банкрутиралите предприятия също ги не помни. Половин милиард лв. е директния негативен резултат, плюс това Фонда е празен.

За да се върнат парите от Фонда на страната бяха взети два заем, за които се дадоха държавни гаранции, т.е. непознатите банки нямат доверие във Фонда и желаеха страната да даде гаранции. 150-160 милиона лв. са вноските във Фонда, с цел да се доближи отново до тези над 2 милиарда трябват доста години.

Тези които влязоха в банката са похарчили всичко. Всичко, коте са събрали квестори и синдици е изхарчено. В банката имаше близо над 500 милиона парични средства, това е към 30 юни 2014 година Данните са от баланс, оповестен от квесторите. Сега синдиците разпределят тези пари.

500 милиона лв. е салдото през март 2015 година, когато влизат първите синдици. Първата сметка демонстрира, че са изхарчени към този момент 80 милиона от тези пари. Синдиците харчат по 10 милиона лв. месечно. Втора сметка за систематизиране глух да има.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР