Основният съветски боен танк Т-72 се оказа решаващ в украинския

...
Основният съветски боен танк Т-72 се оказа решаващ в украинския
Коментари Харесай

The National Interest: Руският Т-72 е най-добрият танк в света и Украйна добре знае това

Основният руски военен танк Т-72 се оказа решителен в украинския спор, написа Брендън Уайхърт в The National Interest. Той надмина американския Abrams и немския Leopard-2

- Простотата, адаптивността и рентабилността на Т-72 го вършат съвършен за суровите условия на окопната война в Украйна.

- Подобрен с реактивна ризница и благоприятни условия за контрамерки, T-72 остава доста устойчив макар огромните загуби.

- Способността му да устоя в минни полета и да взе участие в брутални борби го е направила надеждна, смъртоносна платформа, засилвайки ролята му във военната тактика на Русия.

Старият съветски танк Т-72 не е смешка за украинската войска

Казвал съм го преди и ще го повторя: руският главен военен танк Т-72 е най-хубавият в света. Да, не е толкоз софтуерно напреднал и модернизиран като американския Abrams или немския Leopard 2. Но си прави работата както би трябвало.

И, както видяхме по време на украинския спор, той се оправя със задачата си даже по-добре от която и да е от новите бронирани системи, в това число даже Т-14 Армата, с които сравненията са ненужни.

Украинският спор е предвестител на войната на бъдещето. Въпреки това, колкото и да е необичайно, се оказа, че той също по този начин е ехтене от предишното...

Линията на фронта се дефинира с окопна война. Води се жесток спор на безсилие. Новите платформи, в това число същия американски Abrams или съветският T-14 Armata, не могат да се съпоставят с по-стари системи като руския T-72 или даже по-стария T-64. Разбира се, новите технологии като дронове и портативни ракети Javelin трансформираха хода на борбата. Но те играят поддържаща роля при по-големите и по-скъпи системи, за които пиша тук.

Практически изгоди

Русия сподели, че на процедура Т-72 е най-хубавият ѝ танк. По отношение на оцеляването на калните, кървави бойни полета на Украйна, той няма еднакъв. Имаше случаи, когато тези дрънкащи колоси бяха оборудвани с минни тралове от плуг и изцяло разчистиха пътя за съветските войски. Дори след безчет детонации на мини, тези Т-72 се движат напред, като че ли нищо не се е случило, като че ли просто са прегазили " лежащ служител на реда ".

И по този начин, да обобщим: Т-72 - ​​платформа, навършила няколко десетилетия, се оказа доста по-добра от дефектните системи, които НАТО обилно подари на Украйна. Всъщност в редица случаи украинците даже бяха принудени да изтеглят тези системи от фронта - както да вземем за пример се случи с подарените от Съединени американски щати Abrams, които се оказаха малко потребни.

Срещу дребна част от цената на тези по-нови системи руснаците просто укрепват по-старите Т-72 с съвременна отбрана - реактивна ризница и по-ефективни противопоставяния против мини и реактивни гранатомети (РПГ).

Разбира се, някои Т-72 бяха или унищожени, или пленени - изключително по време на хаоса при започване на спора. Но естеството на боевете в Украйна е несравнимо с нито една от западните борби от няколко генерации. Т-72 сполучливо унищожават танкове на украинските въоръжени сили в директен пердах, в това число по-модерни западни, демонстрирайки своята успеваемост в извънредно тежки условия. Но загубите на Т-72 също бяха огромни.

Въпреки че някои може да го сметнат за обезкуражаващо, повода Москва да хвърля по-старите танкове за най-трудните задания е, че те са по-евтини за подмяна и по-лесни за поддръжка.

Тези танкове обаче не са ваксинирани против неконвенционални офанзиви, в това число противотанкови ракети или безпилотни самолети, предоставени от НАТО. В същото време би трябвало да се означи, че украинските сили са не по-малко уязвими от тези закани, когато руснаците употребяват сходни системи в борба.

Гъвкави мастодонти

Т-72 се отличават с висока оперативна еластичност, изключително след обширни модификации. Благодарение на гореспоменатата елементарност, тези танкове са по-способни да оцелеят в яростните борби в Украйна. Освен това те са по-лесни за преодоляване от танковите екипажи.

Екипажите на Т-72 по предписание са подготвени за пердах. Те си знаят работата и в по-голямата си част са в положително въодушевление, до момента в който други елементи от съветските войски са деморализирани. Това е по този начин, тъй като екипажите на Т-72 знаят, че имат ефикасна и смъртоносна бойна система в ръцете си.

Украйна и НАТО не трябва да подценяват " остарелия " Т-72. Всъщност тези танкове въобще не са остарели. Те са в разцвета на силите си, както ясно ни сподели съветският опит в Украйна.

За създателя

Брендън Уайхърт е анализатор по национална сигурност за The National Interest. Той е някогашен чиновник в Конгреса и геополитически анализатор, разгласил във The Washington Times, Asia Times и The Pipeline.

Автор на книгите Winning Space: How America Remains a Superpower, Biohacked: China’s Race to Control Life, и The Shadow War: Iran’s Quest for Supremacy. Неговата последваща книга A Disaster of Our Own Making: How the West Lost Ukraine, излезе на 22 октомври.

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР