Основният проблем в дневния ред на страната е намирането на

...
Основният проблем в дневния ред на страната е намирането на
Коментари Харесай

Д-р Ахмед Доган: През изминалата 2022 г. окончателно рухнаха легендите за „героите-спасители” и за „лошите”

„ Основният проблем в дневния ред на страната е намирането на тактика за излаз от рецесията, а не разделянето на обществото на положителни и неприятни, на обективни и отговорни ". Това са думи на почетния ръководител на Движение за права и свободи доктор Ахмед Доган, написани преди 13 години, които звучат повече от настоящо през днешния ден, когато омразата и разделянето са пропили политическото ни съществуване, оповестяват от Движение за права и свободи.

Политическият разбор на Доган е написан като послепис към книгата „ Съвременният политически мит " на Самуел Леви. Текстът бе оповестен от водача на Движението Мустафа Карадайъ в навечерието на рождения ден на партията на 4 януари и в следващото завъртане на рулетката с мандатите за сформиране на постоянно държавно управление, което да изведе страната от множеството рецесии, насложени една върху друга. И най-много на политическата, без чието решение не може да се откри излаз от останалите.

Още тогава, при започване на 2010 година, Доган демонстрира язвата, която отвори месианството в политиката с идването на ГЕРБ на власт.

„ Търсенето на виновност във всички и във всичко възпроизвежда основанието, върху което Героите- Спасители стават нужни. Затова тематиката за виновността и справедливостта и показното очистване на „ неприятните ", е типична поведенческа матрица на Героите-Спасители в актуалните политически легенди ", написа почетният ръководител на Движение за права и свободи.

„ Експлоатирането на тази тематика ги зарежда с убеденост и сила. За „ страдание " тази сила е с невисок капацитет и относително бързо се разсейва или прераства в Съмнение. И в това се състои Трагичното при Героите-Спасители. Защото, който не щади другите, не щади и себе си ", продължава анализът на почетния ръководител на Движение за права и свободи.

Според Доган всеки садизъм в обществото е форма на мазохизъм.

„ Тази логичност в държанието на Героите-Спасители приготвя почвата за личното им отричане. В последна сметка, това е фундаментът и моделът за реализиране на Политически катарзис. За да си отворим порталите за действителното разбиране на Политическия свят, самите ние би трябвало да се пречистим и възобновим ", твърди Доган.

Той е безапелационен, че Героите-Спасители изникват от „ още неутвърдените демократични правила за мощно, а от време на време и атрактивно посланичество, само че отклоняват демокрацията до границата на нейното отричане ".

Политическият мит се стреми да бъде самодостатъчен, тъй като трансформира властта в самоцел, тирания и най-после - в изискване за злополука, предизвестява създателят на Движение за права и свободи.

Анализът му преди 13 години като че ли планува политическата промяна, извела първо Бойко Борисов, а по-късно и „ Промяната " на власт. Те влязоха в типичната поведенческа матрица за показно очистване на „ неприятните ", с цел да станат най-после нейни жертви.

Чувството за самодостатъчност роди модела ГЕРБ, трансформирал властта в самоцел и еднолично ръководство. Това пък провокира нова промяна, самонарекла се „ смяната ", която единствено за 7 месеца сподели, че е просто продължение на модела. Обратната страна на същата монета, само че по-грозна и нащърбена. Защото политическият катарзис не се е състоял. Участниците на политическия терен не са пречистени и актуализирани.

Философската аргументация на политическия мит, която Доган дава, демонстрира за какво през миналата 2022 година дефинитивно рухнаха легендите и за „ Героите-Спасители " и за „ неприятните ". „ Героите " раздаваха пари от джипката и вкараха страната в аферата „ Джемкорп ", „ неприятното " Движение за права и свободи обезпечи 120 лева за всеки пенсионер, 300 млн. лева за земеделците, 9% Данък добавена стойност за детските храни и артикули, за книги и вестници. И подсигурява авроатлантическия избор на страната ни.

Не инцидентно от 2016 година Движение за права и свободи приканва за връщане на нормалността в политиката. Нещо, което стартира с диалози и разговор - сред партиите, институциите, сред гласоподавателите и политическите субекти, сред властта и жителите. В разговора Герои-Спасители няма, заклеймяване на съперника - също. Но преди този момент, както споделя Доган, всеки би трябвало да изживее своя катарзис.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР