Основният проблем е, че Европа е зависима от Газпром и

...
Основният проблем е, че Европа е зависима от Газпром и
Коментари Харесай

Европа не е готова да плати цената в конфликта срещу Русия

Основният проблем е, че Европа е подвластна от " Газпром " и Брюксел не е постигнал прогрес в намаляването на зависимостта, както даде обещание да направи след нахлуването на Русия в Крим през 2014 г.САЩ имат решаващата военна роля за Запада в спора с Путин, Европа теоретично има по-голям стопански лост, в случай че реши да го употребява.Важният политически въпрос е дали жителите на Западна Европа са подготвени да създадат жертви за Украйна и да поемат разноските от тежки ограничения против имперската политика на Путин.
Европа е изправена пред тежък избор - подготвена ли е да заплати цената на тежките стопански наказания, които може да се наложи да вкара при съветска инвазия в Украйна. Обявените до момента ограничения демонстрират, че Европейски Съюз не желае да прекъсне доставките на газ и нефт от Русия - най-тежкият вероятен удар за Кремъл, при положение на по-дълбок спор в Украйна. Докато Западът преценя по какъв начин да глоби съветския президент Владимир Путин, в четвъртък сутринта Старият континент действително подкрепя финансирането на военната машина на Кремъл посредством енергийната си взаимозависимост от Москва.

Засега няма елементарен метод този проблем да бъде решен. В обществена проява на координиране със Съединени американски щати Европейски Съюз приказва за твърди наказания против Русия. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде обещание Русия да бъде извадена от интернационалните финансови пазари, а английският министър председател Борис Джонсън сподели, че съветските компании няма да могат да правят транзакции в долари и паундове. Налагането на тези финансови наказания може да удари мощно Путин, само че той към този момент не се стопира пред тях. Позицията на Европейски Съюз обаче е мъглява, когато става дума за ограничения против извънредно значимите за Москва доходи от износа на енергийни първични материали, които обезпечават повече от една трета от съветския бюджет.
Мат с газа
Както се вижда от, енергийните финансови потоци евентуално ще продължат да текат към Москва. Основният проблем е, че Европа е подвластна от " Газпром " и Брюксел не е постигнал значителен прогрес в намаляването на зависимостта, както даде обещание да направи след нахлуването на Путин в Крим през 2014 година Нещо повече - през 2020 година 35% от вноса на газ в Европейски Съюз идват от Русия спрямо 26% през 2010 година А през предходната година делът на Русия във вноса на газ в Европейски Съюз е над 42% единствено по тръбопроводи, без да се включват доставките на LNG, отбелязва в разбор Politico.
Реклама
Докато Съединени американски щати имат решаващата военна роля за Запада в спора с Путин, Европа теоретично има по-голям стопански лост, в случай че реши да го употребява. Търговията сред Европа и Русия е 10 пъти по-голяма от тази на Съединени американски щати. Загубата на Европейски Съюз от газовите доставки обаче наподобява прекомерно огромна, с цел да бъде преглътната от Брюксел.

Италианският министър председател Марио Драги акцентира в края на предходната седмица, че глобите не би трябвало да включват енергетиката. " Санкциите би трябвало да бъдат ефикасни, само че и устойчиви ", сподели той. Фон дер Лайен не одобри забележките на Драги, като съобщи пред CNBC, че " всички варианти са на масата ", когато става въпрос за енергийния бранш. Засега обаче съюзът не е поставил тази карта на масата, тъй като не може да реализира нужното единогласие по отношение на енергийни ограничения без поддръжката на огромна страна като Италия.

Германия - най-мощната стопанска система в Европа - също не е въодушевена от каквито и да било ограничавания върху газовите доставки от Русия. Все отново като крачка напред може да се одобри решението на канцлера Олаф Шолц да замрази газопровода " Северен поток 2 " като реакция от нападателните дейности на Русия.

" Без да бъде сертифициран, планът за газопровода не може да влезе в употреба ", разясни Шолц. Той акцентира, че последните съветски дейности по признаването на сепаратистките райони са трансформирали обстановката доста, заради което се е наложило да бъде преосмислен и оспорваният план. Газопроводът от дълго време е в центъра на раздора освен в средите на немските политици, само че и в връзките на Германия със Съединени американски щати.
Реклама
Проф. доктор Клаудия Кемферт от Германския институт за стопански проучвания съобщи пред " Капитал ": " Случаят със " Северен поток 2 " демонстрира, че изкопаемите горива по своята същина са нестабилни и не заслужават доверие. Германия не би трябвало да се пробва да диверсифицира зависимостта си от съветския газ посредством създаване на нова инфраструктура за изкопаеми горива за импорт от други страни, а вместо това да се концентрира върху производството и съхранението на възобновима сила. "

В допълнение Европа изпадна в обстановка на растяща инфлация и високи сметки за комунални услуги, а авторитетната Германска индустриална асоциация BDI предизвести, че възходящите цени на силата и газа " заплашват да смажат стопанската система ". Според организацията обстановката е толкоз сериозна, че даже междинни компании от разнообразни браншове би трябвало да обмислят пренасяне в чужбина.
Опасни връзки
Европейски Съюз и Съединени американски щати са наясно, че някои от най-големите петролни компании в света и търговци на първични материали са изложени на риск от спиране на огромните си бизнес интервенции в Русия, в случай че наложат " невижданите " наказания против Москва за всяка по-нататъшна инвазия в Украйна. Такива най-вероятно ще бъдат въведени, откакто действително войната стартира.
Съединени американски щати акцентираха на ограничения, които са ориентирани към финансовия бранш на Русия и членовете на вътрешния кръг на президента Владимир Путин, а не на глобите, които директно биха нарушили доставките на съветски нефт и газ в Европа, които евентуално могат да доведат до още по-високи цени на силата.
Въпреки това опасността на страните от Г-7 за финансови и стопански наказания против " необятен набор от секторни и самостоятелни цели " към момента може да удари петролни компании като BP, Shell и ExxonMobil и търговци на първични материали като Glencore, Vitol и Trafigura, които всички имат значими бизнес връзки в страната.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Свят 3 Свят 1 Свят 2 Енергетика 3 Енергетика 1 Градове 2 Право 3 Енергетика Реклама
" Обширните наказания биха били в действителност проблематични за енергийния бранш, даже и да не са ориентирани непосредствено към износа ", сподели пред Financial Times Ливия Паджи, началник на отдела за политически риск в консултантската компания GPW.

Vitol и Trafigura имат дялове в противоречив арктически петролен план, ръководен от " Роснефт ", и са огромни търговци на съветски нефт. Базираната в Женева Gunvor също купува съветски нефт, до момента в който Glencore има 10.55% от EN+, групата за водноелектрическа сила и метали, следена преди от съветския олигарх Олег Дерипаска, както и дребен дял в " Роснефт ". Подкрепяният от страната производител на нефт е под наказания на Съединени американски щати и Европейски Съюз от 2014 година, когато Русия анексира Крим от Украйна.

Мерките бяха предопределени да подсигуряват, че " Роснефт " ще може да изнася нефт и газ, само че няма да има опция за напредък. Това стана, като беше блокиран достъпът на компанията до западно финансиране с падеж над 90 дни и до технологии и личен състав, нужни за избрани проучвателни действия. В резултат на тези ограничения BP да вземем за пример съумя да получи 2.4 милиарда $ дивиденти от " Роснефт " предходната година.

Брайън О`Тул, някогашен специалист по глобите в Службата за надзор на задграничните активи към Министерството на финансите на Съединени американски щати, счита, че стремежът на всевъзможни нови наказания, свързани с енергетиката, евентуално ще бъде сходен и че " всевъзможни обилни наказания против " Газпром " и " Роснефт ", които засягат настоящите доставки, биха били малко евентуални.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Вместо това глобите може да са ориентирани към инфраструктура на така наречен междинен поток като тръбопроводи или бизнеси надолу по веригата. " Такива ограничения може да са по-приемливи и да не окажат въздействие върху настоящото произвеждане, само че биха изпратили нещо като обръщение, че енергийният бранш не е изцяло недостижим ", споделя О`Тул пред Financial Times.
Дълбоки зависимости
Газът е единствено един детайл от енергийната взаимозависимост на Европа от Русия. Европейски Съюз също по този начин внася половината от нужните въглища от Русия, а Москва е главният снабдител и на нефт, надалеч пред Норвегия, Казахстан и Съединени американски щати. Европейски водачи, в това число Урсула фон дер Лайен, считат, че Европейски Съюз ще издържи на спиране на газовите доставки при война, само че не и че Европейски Съюз би трябвало да поеме самодейността и да нападна златната кокошка на Путин.

Обяснението е елементарно - отводът на Европейски Съюз да купува нефт, газ и въглища от Русия би нанесъл големи вреди на стопанските системи на съюза - повече в кратковременен проект, в сравнение с Москва. Освен това Русия е основен производител на паладий, който автомобилните производители употребяват, както и на платина, мед и никел, основен материал за батериите.

По-сложният въпрос е дали финансовите наказания на Европейски Съюз - да вземем за пример ориентирани към системата за интернационалните разплащания SWIFT, не може да се трансфорат в сурогат на тежки енергийни наказания. В този случай Москва може да задържи газовите доставки, тъй като " Газпром " няма да получи заплащания.

Франческо Джумели, доцент в университета в Грьонинген, твърди пред Politico, че позицията е по-нюансирана. Той означи, че SWIFT е система за известия и че възбраната няма да блокира транзакции. Клиентите от Европейски Съюз биха могли да намерят други способи за заплащане. Европейски Съюз покачва вероятностите за някои наказания против съветския нефтен и газов бранш, само че те, наподобява, няма да важат за директните продажби на въглеводороди в Европа.

Една от опциите в дневния ред на Европейски Съюз е ограничението на продажбите на европейски технологии за нови газови планове. Фон дер Лайен сподели пред немската социална телевизия ARD в неделя, че европейските наказания ще обиден " всички артикули, които вършим, от които Русия незабавно се нуждае, с цел да модернизира и диверсифицира стопанската система си, където ние сме световно преобладаващи и те нямат сурогат ".

В този смисъл глобите на Европейски Съюз звучат сходно на неконфронтационните ограничения от 2014 година, които бяха ориентирани към способността на Русия да купува технологии за дълбоководни и арктически нефтени сондажи.
Важният политически въпрос
По-важният политически въпрос е дали жителите на Западна Европа са подготвени да създадат жертви за Украйна и да поемат разноските от тежки ограничения против имперската политика на Путин. Ясно е, че Русия ще пострада най-силно при удар против енергийния бранш, а останалите ограничения имат много по-слаб резултат. Санкциите след анексирането на Крим от Украйна го потвърждават.

Освен това, колкото и да са сурови ограниченията на Европейски Съюз и Съединени американски щати против Русия, те би трябвало да бъдат подкрепени и от други страни заради световния темперамент на веригите за доставки. Въпреки че Пекин беше доста деликатен, когато става дума за напрежението в Украйна, китайското външно министерство се разгласи против евентуалните наказания.

Затова решителен въпрос за Запада остава по какъв начин да дефинира времето и да наложи точния размер на глобите против Москва за оптимално възпиращ резултат. Защото задачата на тези ограничения би трябвало да е друга от 2014 година и този път да проработят. За да не се окаже, че след няколко години и България ще се трансформира в цел на Кремъл.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР