Основният приток на капитали е под формата на дългови инструменти,

...
Основният приток на капитали е под формата на дългови инструменти,
Коментари Харесай

Чуждите инвестиции достигат 120 млн. евро към май

Основният приток на капитали е под формата на дългови принадлежности, които се асоциират с краткосрочни инвеститорски ползи.

[Pixabay] Още по тематиката
Китайци на летище Пловдив няма да има

HNA Airport Group няма да подпише контракта за концесията. Възможно е да се договаря с втория претендент - консорциум сред ПИМК и индустриалната зона " Тракия "
18 юли 2018
Глобалните вложения във ВЕИ и енергетиката понижават

МАЕ чака спадът на вложенията в чиста сила да продължи и през 2018 година поради понижените дотации и все по-ниските цени
18 юли 2018
Българска академия на науките: Търговската война на Съединени американски щати ще има индиректен резултат върху българския експорт

Според разбор на икономическото ведомство косвено може да бъдат наранени сред 120 и 170 компании в страната
9 юли 2018 Преките задгранични вложения в България доближават 120.5 млн. евро за интервала януари - май тази година, демонстрират последните данни на Българската национална банка (БНБ). Към края на тримесечието размерът беше по-голям, само че проверка на централната банка намали сумата. За съпоставяне, през същия интервал на 2017 година непознатите инвестиции бяха 291 млн. евро или съвсем два пъти и половина повече.

Основният приток на капитали е под формата на дългови принадлежности, които се асоциират с краткосрочни инвеститорски ползи. Реинвестираната облага също излиза на плюс, само че с малко - 19 млн. евро, до момента в който дяловият капитал, който се свързва с дълготрайни ползи, е на минус. Сумите обаче ще бъдат ревизирани нагоре от идващия месец с постъпващите финансови доклади на фирмите.

Основните източници

Подобно на сметката за първите четири месеца главният източник на непознати капитали за българската стопанска система към май остава Холандия с чисти вложения от 157 млн. евро. На второ място отново е Германия със 124 млн. евро, следвана от Русия със 116 млн. евро.

Същевременно забележителен спад е забележим при чистите вложения от Унгария и Италия. Тук огромният минус идва от инвестиции под формата на дялов капитал, само че едва ли става въпрос съответно за отлив. Понижението дава отговор на понижение на капитала на българското отделение на италианската Unicredit и Банка ДСК, благосъстоятелност на унгарската OTP Bank.

Причината за интервенциите евентуално е новият Международен стандарт за финансово отчитане, който влезе в действие от началото на 2018 година Според него банките би трябвало да заделят по-големи хранителни запаси, заради което от януари те регистрират близо половин милиард лв. понижение на капитала. За задграничните институции това се отразява като стесняване на дяловият капитал в статистиката. Текущата сметка е на минус

Износът на артикули доближава 10.4 милиарда евро към края на май, което е с 15.6% над миналогодишната сума. В същото време вносът също пораства, само че по-бързо - с близо 20% на годишна база, като към края на май доближава 11.9 милиарда евро. Така комерсиалното салдо приключва първите пет месеца на годината на минус. От друга страна, салдото по услугите е позитивно в размер 570 млн. евро, най-вече поради растящите визити на туристи в страната. Постъпленията от приходи също свиват минуса от търговията, само че не изцяло, като по този начин настоящата сметка завършва май с негативна стойност от 152 млн. евро, демонстрират данните на Българска народна банка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР