Основният довод на засегнатите е, че все още в България

...
Основният довод на засегнатите е, че все още в България
Коментари Харесай

Топлофикация Русе: Готови сме на ефективни протестни действия, ако планът за Възстановяване и устойчивост в частта си за закриване на въглищните централи не бъде променен!

Основният аргумент на засегнатите е, че към момента в България не са построени задоволително различни източници на сила, които да обезпечат нарасналото търсене на сила и дефицитът, който ще се получи, в случай че централите бъдат затворени прибързано. Според представители на сектора недомисленото затваряне на въглищни мини и ТЕЦ-ове с главно гориво въглища ще сътвори голяма обществена рецесия, изкарвайки стотици хиляди българи от пазара на труда. Според засегнатите е належащо оптимално дълго да се употребяват въглищата като народен запас, който ни подсигурява енергийна самостоятелност.

„ Целият въглищен бранш е подготвен на ефикасни протестни дейности, в случай че проектът за Възстановяване и резистентност в частта си за закриване на въглищните централи не бъде изменен! За Европа енергийният преход би трябвало да е обективен, равномерен и „ Никой да не бъде зарязан “, което значи при взимането на решения да се съблюдават ползите на всички наранени страни и да не се оставя някой отрасъл да „ гине “ за сметка на ползите на различен. Ако Планът за възобновяване и резистентност се осъществя, както е утвърден, евентуално България ще наруши и трите съществени правила, тъй като съгласно по този начин утвърждения проект преходът ще бъде внезапен и неправдив за всички наранени страни. Едни ще бъдат облагодетелствани, а други ще бъдат безусловно хвърлени на боклука. “ сподели инж. Севдалин Желев изпълнителен шеф на Топлофикация Русе.

Експертът подсети, че през зимата въглищните централи подсигуряват освен отопление и битова гореща вода за стотици хиляди български семейства и институции, а и създават над 60% от електрическата сила. По думите му това е и повода сдруженията да не се унищожават съзнателно. Според инж. Севдалин Желев би трябвало да се даде задоволително време на всяко сдружение, с цел да извърши своята енергийна промяна и промяна на горивния микс.

„ Топлофикация Русе към този момент прави стъпки за диверсификация на горивния микс посредством въвеждане в употреба на мощности, употребяващи биомаса и природен газ за произвеждане на сила. Трансформацията изисква големи вложения и време. Със сигурност няма по какъв начин да преустановим напълно потреблението на въглища до 2026 година. Да, ще понижим употребяваните количества доста, само че няма по какъв начин в толкоз къси периоди изцяло да спрем да разчитаме на въглища за произвеждане на сила. Ако създадем това, доста ще понижим производството на сила, което не мисля, че е алтернатива поради увеличеното ползване през последните години. “ сподели инж. Севдалин Желев изпълнителен шеф на Топлофикация Русе.

Директорът на Топлофикация Русе дефинира затварянето на въглищните Топлоелектрическа централа в идващите 3 години като „ ликвидиране за българската енергийна самостоятелност “.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР