Основният дебат досега беше колко членове да има комисията, колко

...
Основният дебат досега беше колко членове да има комисията, колко
Коментари Харесай

Част от реформата в КПКОНПИ мина на първо четене в правна комисия. Какво решиха депутатите?

Основният спор до момента беше какъв брой членове да има комисията, какъв брой дълъг да бъде юридическият стаж на претендентите за членове и какъв брой да бъде мандатът им. Прието на първо четене е комисията да се състои от трима, като всеки един от тях ръководи на ротационен принцип по две години. 

 

Кандидатите за членове би трябвало да имат висше юридическо обучение и минимум пет години професионален стаж. Те ще се избират от Народното събрание, а мандатът им ще бъде шест години. 

 

При всеки избор на управление на Комисията се образува нарочна номинационна комисия от пет самостоятелни члена - по един член, препоръчан от Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерство на правораздаването, Омбудсмана на Република България и от Сметната палата. Номинационната комисия ще прави оценка на професионалните и нравствени качествата на всеки един от претендентите и ще изслушва концепциите им в намерено съвещание.

Според плана на закона Комисията за противопоставяне на корупцията ще прави дейности по предварителна защита, попречване, откриване и следствие на корупционни закононарушения посредством събиране, анализиране и инспекция на сведения при или във връзка информация за прояви на корупция от лица, заемащи обществени длъжности. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР