Основният булевард, който минава през центъра на София - Цар

...
Основният булевард, който минава през центъра на София - Цар
Коментари Харесай

Общината ще отказва шофьорите да минават през центъра на София

Основният бул., който минава през центъра на София - " Цар Освободител ", да бъде затворен за коли. Улиците " Шишман " и " Съборна ", както и пространството към храма " Александър Невски " да станат напълно пешеходни.

Това оферират експертите от студиото на архитекта и урбанист Ян Геел в собствен отчет, поръчан от Столичната община. Това са част от ограниченията за понижаване на трафика в центъра и поощряване на напредването пешком или с велосипед.

Мерките са дълготрайни - до 2030 година Отсега кметът Йорданка Фандъкова и основният проектант Здравко Здравков заявиха желанието си да откажат водачите да минават директно през центъра. Краткосрочните ограничения ще са основаване на спънки за бързо напредване на колите за сметка на пешеходците. Фандъкова и Здравков обаче не разясниха възможното затваряне на бул. " Цар Освободител " и ул. " Шишман ". В проектите им към този момент влиза единствено пешеходната зона по ул. " Съборна ".

Трафикът - отвън центъра

За следващ път Столичната община има желание да изнесе трафика отвън центъра на града. Според отчета от бул. " Тодор Александров " към бул. " Цар Освободител " ежедневно минават по към 22 хиляди коли. " Това е директен или по-скоро паразитен трафик по направлението от изток-запад. Трябва поетапно да премахнем този трафик през пътните кръгове отвън центъра ", разяснява основният проектант на столицата Здравко Здарвков.

Едно от предложенията в отчета е да се затворят за коли бул. " Цар Освободител " от кръстовището с бул. " Васил Левски " до това с бул. " Мария Луиза ", както и ул. " Иван Шишман ". Предлага се също да се стесни бул. " Тодор Александров " в правата сред ул. " Опълченска " и бул. " Мария Луиза ". В момента там има по три ленти за придвижване в двете направления. Ако след стесняването, трафикът в региона остане също толкоз натоварен, ще се образуват огромни тапи. Така водачите ще бъдат принудени да търсят различни направления и да заобикалят центъра.

Друга сходна мярка, е да се създадат пешеходни пътеки на местата, където сега има подлези. Такъв образец е подлезът при Президентството и Министерския съвет, където в този момент даже се постановат санкции на пресичащите от горната страна, а не подземен. Ако там се разреши секване над земята, пешеходците ще стопират придвижването, ще забавят напредването и ще вършат шофирането през центъра още по-неприятно. Тази мярка е противоположна на досегашната политика на общината, която искаше да " вкара пешеходците подземен ", с цел да не пречат на колите.

Според експертите би трябвало да се развива мрежата от велоалеи, да се усъвършенства градският превоз в това число с стартирането на нощни линии. Предлага се да се вършат паркинги отвън центъра, където хората да оставят колите си и да се придвижват с обществения превоз. Това в действителност е остаряла концепция, заложена и при строителството на метрото. Повечето паркинги към метростанциите обаче стоят празни.

Очаква се отпор

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова напомни, че към този момент беше направена една от стъпките за поощряване на пешеходното придвижване в центъра. След дълги диспути предходната седмица общинският съвет реши да затвори за коли бул. " Витоша " в правата сред ул. " Алабин " и бул. " Ал. Стамболийски ". Освен това до 1 март следващата година придвижването в дребните централни улици ще бъде лимитирано на до 30 км в час. Вече стартира и обособяването на велоалеи по пътните платна.

" Трябва да създадем по този начин, че хората да се усещат удобно в центъра. Да ги върнем от моловете в града. В момента градската част се употребява главно от хората над 30 години и застаряващите. Децата ги няма. Те са в моловете ", разяснява арх. Здравков.

И той и кметът на няколко пъти повториха, че осъществяването на визията им за развиването на София сигурно ще срещне опозиция и от хората, и от политиците, които вземат решенията, само че задачата била по-качествена среда за живот.

Новите здания в града - до 75 метра

Общината продължава с опитите да ограничи законово построяването на нови небостъргачи в града. Идеята е това да стане през нов Закона за устройство и застрояване на Столична община, който от локалната администрация желаят да вкарат в Народното събрание през депутати от ГЕРБ. В плана, който към този момент е предаден на народните представители от ръководещата партия, е записано, че постройките отвън огромните жилищни квартали би трябвало да са не по-високи от 75 метра или към 20 етажа.

Освен това зданията оттатък Околовръстното шосе не би трябвало да надвишават 15 метра.

За по-високи здания се плануват две зони - при към този момент издигнатите високи здания на бул. " Цариградско шосе " и при пресечката на Околовръстното шосе с бул. " Царица Йоана " в " Люлин ". Главният проектант Здравков се надява рестриктивните мерки да бъдат признати от Народното събрание до края на годината и това да спре проектите за високи здания като 215-метровата " Парадайс тауър " на бул. " Черни връх ", 150-метровия план на НИКМИ на бул. " България " и други. Срещу проектите за новите небостъргачи се надигна публично неодобрение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР