Основният ангажимент на Европейската климатична банка (ЕИБ) като Климатична банка

...
Основният ангажимент на Европейската климатична банка (ЕИБ) като Климатична банка
Коментари Харесай

Лиляна Павлова: ЕИБ мобилизира €1 трлн. до 2030 г. за декарбонизация и зелени инвестиции

Основният ангажимент на Европейската климатична банка (ЕИБ) като " Климатична банка " е декарбонизацията и помощта за зелени вложения. Това сподели вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка Лиляна Павлова  Лиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018. Родена, която взе участие в полемиката " Финансиране на зелената промяна в района на Централна и Източна Европа ", част от най-мащабния районен конгрес за Зелената промяна, нововъведенията и промишленостите на утрешния ден - Green Week 2023, организиран за трета поредна година Dir.bg и 3E-news.

" За мен, като представител на Европейската климатична банка и като вицепрезидент в Европейската капиталова банка (ЕИБ), който се занимава с кохезионната политика в района на Централна и Източна Европа, зеленият преход е изключително значим. Имаме стратегия да активизираме един трилион евро до 2030 година за тази цел. Сега обаче нещата се обуславят от натрупващите се една върху друга рецесии и тематиката за зеления преход става все по-актуална. Негативният резултат от войната в Украйна, нарушаването на веригата на доставки, нуждата от понижаване на зависимостта от съветски газ, основават благоприятни условия за зеления преход, изключително в Европа, сподели Лиляна Павлова  Лиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018. Родена. 

По думите ѝ Европейска инвестиционна банка е подготвена да усили поддръжката за зеления преход и да направи европейския континент въглеродно безпристрастен. " Само предходната година за зелена промяна сме вложили над 19 милиарда евро. Имаме ангажимент и към REPowerEU, по който работим като съществена финансираща институция. Ще прибавим спомагателни 30 милиарда към до момента плануваното по линия на REPowerEU за да притеглим и частния капитал, да активизираме и нашите сътрудници комерсиалните банки, което ще активизира запас от над 115 милиарда спомагателни вложения, основно значими в района ", изясни Павлова. 

Иновациите са различен детайл, който тя посочи. " Ако желаеме да реализираме задачата за въглеродна индиферентност, ние би трябвало да влагаме освен всеобщо, само че в нови технологии и нововъведения. Съществуващите през днешния ден нововъведения не ни дават опция да реализираме въглеродна индиферентност 2050. Налични са единствено половината - останалите са в разработка, тестова фаза и тн. Затова приоритет е да обърнем фокуса към нововъведенията и технологиите. Големият проблем в Европа, съпоставена със Съединени американски щати и Азия, не сме най-бързите в бърза инвестиция в обещаващи започващи компании, а даже да го създадем, сега, в който те могат да наберат запас и тази инвестиция да порасне, няма задоволително бързи налични капитали за към този момент назряващи, разрастващи се вложения и иноваторите отичат най-често в Съединени американски щати. Тоест би трябвало да ги задържим в Европа. Една такава самодейност е EU Startup Initiative. Павлова посочи и неотдавна и самодейност STEP - самодейност, зад която Европейска инвестиционна банка ще бъде основен състезател ".

Според изследване на Европейска инвестиционна банка има повишаване с 10% на компаниите, които влагат в зелени вложения и декaрбонизация в ЦИЕ. В Румъния и Хърватска са компаниите, доста по-готови за вложения в бранша, до момента в който в Латвия и България компаниите се подреждат доста по-назад в относителния дял на бизнеса, осъзнал нуждата от тези вложения. При компаниите в ЦИЕ по отношение на такива в Съединени американски щати - 2% от европейското Брутният вътрешен продукт по-малко са вложенията в декарбонизация и зелени технологии, което е огромна пропусната опция. Причините са неустановеност, неналичието на квалифицирана работна ръка, високите цени на сила, изброи тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР