Основният акционер на Metro Даниел Кретински постигна своята първоначална цел

Основният акционер на Metro Даниел Кретински постигна своята първоначална цел ...

Чешкият милиардер Кретински вече държи над 30% от Metro


Основният акционер на Metro Даниел Кретински постигна своята първоначална цел с предложението си за поглъщане на германския търговец на едро Metro. 

До сряда предложението за доброволно поглъщане, отправено от инвестиционната компания EPGC към базирания в Дюселдорф концерн е било прието за почти шест милиона обикновени акции, което съответства на дял от около 1,64%, обяви EPGC в четвъртък.Още по темата

С това EPGC мина 30-процентното препятствие - защото компанията вече държи 29,99% от акциите. Фондът също така е осигурил опции за още 4,99 процента. Първият период за приемане на офертата продължава до четвъртък в полунощ, след което трябва да последва удължен период за акционерите на Metro от две седмици.

Управителният и надзорният съвет на Metro отхвърлиха предложението за поглъщане като твърде ниско и препоръчаха на акционерите да не го приемат. EPGC поставя на масата 8,48 евро за обикновена акция и 8,89 евро за акция с право на глас. В четвъртък обикновените акции на Metro се котираха на ниво от 8,41 евро.

Кретински и неговият инвестиционен партньор Патркик Ткач искат да увеличат своя дял в Metro до над 30%. Тогава те могат да продължат да купуват безпрепятствено акциите на Metro и да разширят своята власт.

Но те няма да могат да определят решенията в компанията за търговия на едро, тъй като основните акционери Beisheim и Meridian вече бяха обявили, че искат да запазят пакета си от акции от почти 23%. Предишно предложение за поглъщане от Кретински се провали поради тяхната съпротива.

Източник: investor.bg