Основните теми на заседанието на Съвета на ЕС по външни

...
Основните теми на заседанието на Съвета на ЕС по външни
Коментари Харесай

ЕС обсъжда Украйна, Иран, Сахел и Палестина

Основните тематики на съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по външни работи в Брюксел в понеделник ще бъдат развиването на обстановката в Украйна , ситуацията в зоната на Сахел и в крайбрежните страни на Западна Африка, а европейските министри ще се срещнат и с ръководителя на палестинското държавно управление, заяви пред кореспонденти почитан чиновник на Европейски Съюз.

Министрите на външните работи на Европейски Съюз ще обсъдят също Армения, Афганистан, Венецуела, Иран, Черна гора и Етиопия.

Според европейския функционер една от дилемите на Съвета на Европейски Съюз ще бъде да контракти идващия пакет от военна помощ за Украйна .
 Норвегия разгласи загубите на воюващите в Украйна
Норвегия разгласи загубите на воюващите в Украйна

180 000 убити са загубите за Русия, а за Киев - 100 000

" Върховният представител (по външните работи на Европейски Съюз Жозеп Борел - бел. ред.) ще се опита да реализира съглашение по нови оферти за военна поддръжка за Украйна посредством седмия пакет за помощ на украинските въоръжени сили за сметка на Европейския фонд за мир ", съобщи събеседникът пред медиите.

Той означи, че става дума за одобрение на пакет от 500 млн. евро.

Освен това ще бъдат прегледани спомагателни 45 млн. евро за образование на украински военнослужещи в границите на задачата на Европейски Съюз за образование.

Източникът съобщи, че министрите ще обсъдят поддръжката на Европейски Съюз за Киев и съдействието с интернационалната общественост за справяне с последствията от спора.

В същото време той означи, че външните министри няма да разискват следващите наказания против Русия. Като напомни, че към този момент се ползват девет пакета от наказания, той изясни, че в този момент Европейски Съюз се концентрира върху " вярното им използване и битката против заобикалянето на тези наказания на всички места по света ".
 Макрон загатна, че френски танкове ще се появят в Украйна
Макрон загатна, че френски танкове ще се появят в Украйна

Важно решение на Елисейския замък

Той също по този начин изясни, че концепцията за конфискация на замразените на Запад съветски активи, които да бъдат ориентирани към възобновяване на Украйна, се нуждае от задълбочена правна работа. " Що се отнася до замразените активи и това дали могат да бъдат употребявани, сега се водят правни полемики. Има доста правни проблеми, свързани с това ", споделя служителят.

По отношение на втория въпрос от главния дневен ред източникът съобщи, че " Европейски Съюз продължава да преглежда Сахел като съществена политическа цел, като значим район " в Африка, в който ситуацията се утежнява от известно време. Тероризмът от централната част на Сахел последователно се популяризира в крайбрежните страни на Западна Африка, като Кот д`Ивоар, Гана, Того и Бенин. Тези страни осъзнават опасността и чакат да си сътрудничат с Европейския съюз.

Според европейския чиновник в района има и други проблеми, измежду които той уточни наличието на групата " Вагнер ". Според него тя съставлява опасност за локалното население и за съответните страни.

Преди да се срещнат с палестинския министър-председател Мохамед Щайе, който ще бъде съпроводен от външния министър Рияд ал-Малики, външните министри на държавите-членки ще обменят отзиви по отношение на политиката на Европейски Съюз в Близкия изток. По време на срещата те ще обсъдят разнообразни въпроси с палестинската страна, по-специално целите на партньорството, ситуацията в Палестина, визията на новото израелско държавно управление за близкоизточния кротичък развой и опциите за вътрешнопалестински разговор.
 Пригожин пита Белия дом в какво закононарушение е упрекната
Пригожин пита Белия дом в какво закононарушение е упрекната " Вагнер "

Съединени американски щати постановиха наказания на частната военна компания

Иран, сподели служителят на Европейски Съюз, ще бъде разискван в три аспекта. На първо място, репресиите на управляващите против стачкуващи, които се застъпват за правата на индивида и главните свободи. Източникът напомни, че Европейски Съюз към този момент е наложил три пакета от наказания на Иран в тази връзка. " И ще обмислим опцията да наложим спомагателни наказания на Иран ", сподели той.

" Вторият аспект - продължи служителят - е военното съдействие сред Иран и Русия, което буди огромна угриженост. На трето място, Съветът на Европейски Съюз ще прегледа тематиката за Съвместния изчерпателен проект за деяние по отношение на нуклеарната стратегия на Иран.

Що се отнася до връзките сред Армения и Азербайджан, дипломатите на Европейски Съюз работят неуморно и с двете страни за разрешаване на обстановката, съобщи източникът. " Следим със угриженост обстановката в Лачинския кулоар (свързващ Нагорни Карабах и Армения - бел. ред.) и се надяваме, че в понеделник министрите ще решат да изпратят в Армения задача на Европейския съюз, която да работи за стабилността в целия район ", съобщи почитан чиновник на Европейския съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР