Основните строителни дейности, свързани с подготовката на Националния дворец на

...
Основните строителни дейности, свързани с подготовката на Националния дворец на
Коментари Харесай

Дворецът на културата ще е готов за Европредседателството на 15 декември

Основните строителни действия, свързани с подготовката на Националния замък на културата за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, би трябвало да приключат до 15 ноември, а постройката да бъде въведена в употреба до 15 декември. Това обявиха изпълнителният шеф на сдружението Ангел Митев и ръководителят на Борда на шефовете Борислав Велков, които демонстрираха напредъка по ремонта пред публицисти. НДК ще семейства на съвещанията на Съвета на Европейски Съюз от 1 януари.

Основните срещи ще се организират в залите 3, 7, 8, 9 и 10, които към този момент са с сменени подове и тавани, ламперии, осветяване и са на стадий съоръжение. Ремонтът обгръща 70% от площта на НДК и всички равнища на постройката от 4 до 8-о с прилежащите им пространства. Сменени са 14 хиляди кв. м. настилки, като Митев (бивш началник на сдружение " Реставрация " ) акцентира, че включително не се включват истинските мраморни подове на постройката, които остават. Ще бъдат реставрирани и всички истински творби на изкуството в постройката.

Терасите са с нова хидроизолация, подменят се конвектори, радиатори, а сега се конфигурира системата за сигурност, която стана причина за оскъпяване на истинската поръчка. Завършва се и пресцентърът (Зала 6), който също в началото беше пропуснат. Ремонтът обгръща и вход А6, който ще е формален за делегатите и където също се подменят настилки. Но образа на външното пространство пред НДК и приключването на ремонта там е в ръцете на Столична община.

Строителството в постройката се чака да приключи в период (по контракт 15 ноември), а оборудването и тестването на залите да отнеме още месец. Това оставя доста малко пространство за неточности, призна Митев. Той увери, че ново оскъпяване не се чака. От отпуснатите от държавното управление 45 млн. лева към този момент са разплатени 20, а останалите са в специфична сметка, акцентира новият шеф, който пое краткотрайно НДК след абсурда с предходния началник Мирослав Боршош. Боршош бе упрекнат в нецелево разходване на средствата за ремонта, с цел да покрие други задължения на НДК. Дружеството сега няма проблем да изплаща заплати, само че към момента има задължения за електричество, които чака да почисти през ноември, отвърна Митев на въпрос на Българска национална телевизия.

" Театър Азарян ", " Перото " и други новооткрити пространства в НДК ще продължат да работят и след ремонта, когато НДК се надява да стане водещ конгресен център. Но наемът на залите - непроменян от 2011 година - евентуално ще се вдигне. В момента НДК желае площта за Панаира на книгата да се отдава вместо за 7, за 10 лева на кв. м., което уредниците от Асоциация българска книга оспорват. Председателството ще промени и културния календар на сдружението следващата година, като ще има дни, в които постройката ще е изцяло затворена за външни гости, а булевардите в близост - отцепени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР