Основните политически партии в Пакистан очакват ранните резултати в петък,

...
Основните политически партии в Пакистан очакват ранните резултати в петък,
Коментари Харесай

Резултатите от изборите в Пакистан закъсняват

Основните политически партии в Пакистан чакат ранните резултати в петък, откакто преброяването на гласовете на общите избори беше наранено от необикновени закъснения , за които държавното управление упрекна прекъсването на мобилните телефонни услуги, предава Ройтерс.

Страната се бори да се възвърне от икономическа рецесия на фона на възходящото принуждение в надълбоко поляризирана политическа среда.

" Проблем с интернет " е повода за забавянето на резултатите, сподели Зафар Икбал, специфичен секретар на Избирателната комисия на Пакистан (ИКП), без да дава детайлности.

Правителството съобщи, че е спряло мобилните телефонни услуги преди изборите в четвъртък като мярка за сигурност и те са отчасти обновени.

Рано сутринта в петък ИКП разгласи резултатите за 12 от 265-те оспорвани места в Народното събрание на уеб страницата си.

Пет бяха взети от последователи на намиращия се в пандиза бивпш министър председател и звезда от крикета Имран Хан , които се състезаваха като самостоятелни, до момента в който четири бяха извоювани от Пакистанската мюсюлманска лига (Наваз) (PML-N), партията на някогашния министър председател Наваз Шариф .

Три места бяха взети от Пакистанската национална партия на Билавал Бхуто Зардари , наследник на убития министър председател Беназир Бхуто.

Основната борба се чака да бъде сред претенденти, подкрепяни от Хан, чиято партия " Пакистан Терек-е-Инсаф "  (PTI) завоюва последните национални избори, и PML-N на Шариф, който съгласно анализатори е подкрепян от могъщата войска.

Тъй като преброяването продължава в петък сутринта, ясна картина евентуално ще се появи едвам по-късно денем.

Една партия се нуждае от 133 места в Народното събрание за нормално болшинство, само че доста анализатори считат, че вотът може да не докара до явен победител.

Шариф, считан от доста наблюдаващи за мощен претендент, отхвърли коментарите за неразбираем резултат.

" Не говорете за съдружно държавно управление. Много е значимо едно държавно управление да получи ясно болшинство... То не би трябвало да разчита на други ", сподели той пред кореспонденти, откакто гласоподава в източния град Лахор.

Хиляди бойци бяха ситуирани по улиците и в изборните секции в цялата страна в четвъртък., защото сигурността беше засилена, с цел да се подсигурява спокойно гласоподаване.

Въпреки засилените ограничения за сигурност 12 души, в това число две деца, бяха убити при 51 бомбени гърмежа, офанзиви с гранати и стрелби от екстремисти , най-вече в западните провинции, се споделя в изказване на военните.

Жертвите включват петима служители на реда, убити при детонация на бомба и пукотевица по патрул в региона Кулачи на област Дера Исмаил Хан в северозападната част на страната, оповестиха управляващите. Две деца починаха при детонация пред изборна секция за дами в провинция Белуджистан.

" Въпреки няколко изолирани случая, цялостната обстановка остана под надзор, демонстрирайки успеваемостта на нашите ограничения за сигурност ", сподели в изказване краткотрайният министър на вътрешните работи Гохар Еджаз.

Вашингтон беше угрижен за " стъпките, които бяха подхванати за ограничение на свободата на изложение, по-специално по отношение на потреблението на интернет и мобилни телефони ", сподели пред кореспонденти заместник-говорителят на Държавния департамент Ведант Пател.

Съединени американски щати изрично осъдиха насилието, обвързвано с изборите, както в навечерието на изборите, по този начин и в деня на изборите, добави Пател.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш също изрази угриженост по отношение на насилието и прекъсването на мобилните информационни услуги, сподели неговият представител в изказване, изпратено по имейл.

Amnesty International назова прекъсването на мобилните услуги " груба офанзива против правото на независимост на изложение и мирни събрания ".

Главният комисар по изборите Сикандар Султан Раджа сподели, че решението за мобилните мрежи е взето от " организациите за ред " след насилието в сряда, при което.

Военните са доминирали директно или индиректно в страната, разполагаща с нуклеарно оръжие, през нейните 76 години самостоятелност, само че от няколко години те настояват, че не се намесва в политиката.

" Решаващият фактор е на коя страна са могъщите военни и техните организации за сигурност ", сподели Абас Насир, колумнист, разяснявайки вероятността никоя партия да не излезе като безапелационен победител. " Само голяма изборна интензивност в интерес на PTI може да промени ориста му. "

Той добави: " Икономическите провокации са толкоз съществени, тежки, а решенията толкова  мъчителни, че не съм сигурен по какъв начин някой, който пристигна на власт, ще укрепи кораба. "

Ако изборите не доведат до очевидно болшинство за никого, както предвиждат анализаторите, оправянето с голям брой провокации ще бъде мъчно - най-много търсенето на нова избавителна стратегия от Международния валутен фонд (МВФ) след приключването на актуалното съглашение през март.
 Пакистан решен да организира изборите
Пакистан решен да организира изборите

Въпреки възходящата вълна от принуждение в страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР