Основните подправки, които използваме за сарми с кисело зеле, обикновено

...
Основните подправки, които използваме за сарми с кисело зеле, обикновено
Коментари Харесай

Старите готвачи никога не забравят тези 2 подправки за сарми с кисело зеле!

Основните подправки, които използваме за сарми с кисело зеле, нормално са чубрица, магданоз (пресен или сушен), червен пипер (може пикантен, както и сладък), джоджен, сол, кимион, копър, чер пипер, кориандър. В самата плънка на сармите може да добавите лук, моркови, домати или доматено пюре, чесън и ситно нарязан праз. Внимавайте да не се прекалява със солта, тъй като зелето така и така си е солено! Сармите от кисело зеле несъмнено са много по-вкусни с повечко мазнина – най-добре да ползвате зехтин, само че и олиото също е обичайно в тази ситуация.

Необходимо е обаче заострено внимание във връзка с кимиона и джоджена. Въпросните подправки не може да се нарекат универсални, тъй като са подобаващи не за всички сарми. Така, да вземем за пример, джодженът не подхожда кой знае какъв брой на сармите от зеле – без значение дали прясно или кисело; само че по този начин или другояче, и тук всичко зависи от вашия усет.

А ето кои са двете доста забавни подправки за сарми от кисело зеле, тях старите готвачи в никакъв случай не не помнят: семена на копър и кимион! С тяхното прибавяне се оформя просто вълшебно комбиниране на аромати и усети.

Предлагам ви и една рецепта за сарми от Молдова – където, както знаем, има мощно българско наличие!

Съставки: месо (свинско, телешко или пилешко) или кайма – 0,5 кг, листа на кисело зеле, 3 глави лук, ориз – 1 чаша, консервирани домати или домашно подготвен доматен сок – 300 г, месен бульон, моркови – 2 бр, олио, пушен бекон – 200 г, чер пипер, сол.

1. Нарязвате киселото зеле на листа. Изплаквате всеки лист и изрязвате твърдата нишка. Така сетне ще ви е по-удобно да завиете плънката. В огромна тенджера ги заливате с вряща вода. Оставяте ги за известно време, до момента в който водата стартира да изстива – само че не прекомерно дълго, тъй като по този начин се обезсоляват и обезкиселяват; но във усета на листата би трябвало да остане малко кисела жила. След това запарвате ориза с гореща вода.

2. За плънката: обелвате лука и морковите. Режете на ситно лука, като морковите настъргвате на ренде. Загрявате олиото в тиган и първо запържвате лука. Добавяте частите месо или кайма. Слагате ситно нарязан бекон (по желание). Запържвате месото дружно с лука за 10 минути. Добавяте настърганите моркови и запържвате още пет минути на слаб котлон. Прибавяте задушения почистен ориз, чер пипер и сол и разбърквате. Накрая добавяте доматите от консерва или домашно приготвения доматен сок. Задушавате всичко дружно за няколко минути и го дръпвате от огъня.

3. Зелевите листа се поставят в гевгир, изчаквате да се отцеди всичката течност. Ако зелевият лист е огромен, го нарязвате на няколко части, огромни колкото длан. Поставяте плънката по ръба на листа и го завивате като плик. Слагате готовите напълнени сарми в тенджера (според традицията би трябвало да е в казан!), на дъното на която би трябвало да поставите един огромен зелев лист. Заливате сармите с парещ месен бульон или елементарна вряла вода.

4. Слагате тенджерата със завитите сарми на огъня, оставяте я да заври. Готвите по този начин на слаб огън за 5-10 минути. Прехвърляте наличието в дълбока тепсия (тава). Слагате тепсията във фурната за почти 30-40 минути. Готовността на сармите зависи от дебелината на зелевите листа. Ако са тънки, сармите ще станат бързо – само че с дебели листа ще престоят малко повечко във фурната.

Може и да не се поставят във фурната, а да се сготвят напряко в тенджерата върху печката за 1 час – като се оставят да къкрят захлупени на доста слаб котлон.

Сармите от кисело зеле с месо и ориз в Молдова се сервират горещи, за сос към тях се употребява заквасена сметана!


Инфо: Актуално

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР