Основните партньори от Г-20 ще разкрият амбициозни планове в събота

...
Основните партньори от Г-20 ще разкрият амбициозни планове в събота
Коментари Харесай

Партньори в Г-20 готови с исторически търговски проект

Основните сътрудници от Г-20 ще разкрият амбициозни проекти в събота за усилване на търговията сред Индия, Близкия изток и Европа, съвременен Път на подправките, който ще свързва райони, представляващи към една трета от международната стопанска система.

Вашингтон, Саудитска Арабия, Европейски Съюз, Обединените арабски емирства и други ще подпишат съглашение в коридорите на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи, представяйки опция на широкообхватните стратегически инфраструктурни вложения на Китай. Длъжностни лица споделиха пред AFP, че проектът ще включва голям брой планове – телекомуникационния, железопътни, пристанищни, енергйни и търговски. Един план ще свърже железопътни и пристанищни уреди в Близкия изток, в това число Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Йордания и Израел, което евентуално ще форсира търговията сред Индия и Европа с до 40 %. Икономическият кулоар Индия–Близкия изток–Европа е исторически, чака се да кажат водачите на Европейския съюз, когато детайлностите за проектите бъдат разкрити по-късно в събота.

Споразумението ще даде подтик на търговията, само че също по този начин се преглежда като още една значима стъпка към арабските страни от Персийския залив да възстановяват връзките си с Израел. Вашингтон интензивно подтиква Рияд, който е главен производител на нефт и сътрудник в сигурността, да възстановява връзките с Израел след десетилетия на спор и затворени граници.

Участието на Съединени американски щати може също по този начин да помогне за възобновяване на надълбоко смутените връзки сред Рияд и Вашингтон, които се разпаднаха след нуклеарната договорка сред Съединени американски щати и Иран и убийството през 2018 година на журналиста отстъпник Джамал Хашоги.

Инициативата " има голям капацитет ", съгласно Джон Файнър, заместител консултант по националната сигурност на Съединени американски щати. Той сподели, че начинанието идва след „ месеци на деликатна дипломация, тиха, деликатна дипломация, в двустранна и в многостранна среда “. Проектът от Европа към Индия към момента е в начален етап, като участниците изследват по какъв начин най-добре да свържат голямото 1,4 милиарда население на Индия и бързо разрастващите се стопански системи с пазарите на Запад.

Според детайлности, с които Агенция Франс Прес разполага, икономическият кулоар Индия–Близкия изток–Европа също ще развие инфраструктура, която да разреши производството и превоза на „ зелен водород “. Това също ще ускори телекомуникациите и прехвърлянето на данни посредством нов подводен кабел, свързващ района. Майкъл Кугелман, шеф на Института за Южна Азия в The Wilson Center, сподели, че проектът може да бъде забележителен отговор на доста хвалената китайска самодейност „ Един пояс, веднъж “. Той популяризира китайското въздействие, вложения и търговия в Европа, Африка, Азия и Латинска Америка. „ Ако бъде финализиран, това ще промени играта, което ще ускори връзката сред Индия и Близкия изток и ще има за цел да се опълчи на „ Един пояс, веднъж “, разгласява Кугелман в обществената мрежа X, някогашната Twitter. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР