Основните лихвени проценти на ЕЦБ са достигнали ниво, което, ако

...
Основните лихвени проценти на ЕЦБ са достигнали ниво, което, ако
Коментари Харесай

ЕЦБ: Лихвите остават високи, докато е необходимо

Основните лихвени проценти на ЕЦБ са достигнали равнище, което, в случай че се поддържа задоволително дълго, може доста да способства за навременното завръщане на инфлацията към нейното целево ниво. Бъдещите решения на Управителния съвет ще подсигуряват, че главните лихвени проценти на ЕЦБ ще се дефинират на задоволително рестриктивни равнища до момента в който е належащо.

Това се споделя в бюлетина на Европейската централна банка, оповестен от Българска народна банка.
 
Управителният съвет ще продължи да ползва основаващ се на данните метод при установяване на подобаващото равнище и продължителността на ограничаването. По-конкретно, решенията му по отношение на лихвените проценти ще се дефинират от неговата оценка на прогнозите за инфлацията поради постъпващата икономическа и финансова информация, динамичността на базисната инфлация и силата на предавателния механизъм на паричната политика, допълват от ЕЦБ.
 
Ефектът от стягането на паричната политика продължава интензивно да се придвижва върху по-общите условия за финансиране. Финансирането още веднъж стана по-скъпо за банките, защото вложителите заменят овърнайт депозитите със срочни депозити, които са с по-високи лихви, а целевите интервенции по дълготрайно рефинансиране на ЕЦБ се преустановяват. Средните лихвени проценти по заемите за дребния бизнес и по ипотечните заеми продължиха да се покачват през юли надлежно на 4,9% и на 3,8%.

Лихвите по заемите в еврозоната ще останат високи

От банката предвиждат, че в околните месеци стопанската система евентуално ще остане слаба. През първото полугодие на тези година стопанската система беше в застоялост като цяло, а последните индикатори сочат, че е била по-слаба и през третото тримесечие. По-слабото търсене на износа от еврозоната и въздействието на строгите условия за финансиране препятстват растежа, в това число и посредством по-ниските жилищни и бизнес вложения.
 istock istock
Секторът на услугите, който досега беше резистентен, също отслабва. С времето инерцията на икономическия напредък би трябвало да се ускори, като се чака действителните приходи да се покачват, подтиквани от по-ниската инфлация, повишението на заплатите и мощния пазар на труда, като това ще ускори потребителските разноски.
 
С отслабването на енергийната рецесия държавните управления би трябвало да продължат да отдръпват обвързваните с това ограничения за поддръжка, поучават още от ЕЦБ. Това е от решаващо значение, с цел да се избегне усилването на инфлационния напън в средносрочен проект, което в противоположен случай би провокирало още по-силна реакция на паричната политика. Фискалната политика следва да бъде насочена към повишение на продуктивността на стопанската система на еврозоната и към последователното понижаване на високия обществен дълг.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР